India schenkt 1 miljoen USD voor ‘markoesa-revolutie’ in Suriname 

Van maandag 22 tot en met donderdag 25 juli heeft een delegatie van NABARD Consultancy Services (NABCONS), in opdracht van de regering van India, een werkbezoek gebracht aan Suriname. 

Het bezoek had als doel de levensvatbaarheid te onderzoeken voor de opzet van een verwerkings- en verpakkingsunit voor markoesa (passievrucht), met een capaciteit van 1 ton per uur. Dit initiatief maakt deel uit van de samenwerking tussen de CARICOM en India en beoogt verschillende effecten, zoals werkgelegenheid, importsubstitutie, exportpromotie en een positieve bijdrage aan de betalingsbalans en nationale begroting. 

Tijdens een CARICOM-bijeenkomst in april 2023 in Guyana, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van India, Subrahmanyam Jaishankar, toegezegd om elk CARICOM-partnerland te ondersteunen bij hun sectorontwikkelingsbeleid voor kleine en middelgrote ondernemingen. Deze ondersteuning omvat het verstrekken van machines, technologie, training en onderhoud van de machines voor een periode van maximaal vijf jaar, met een schenkingsbedrag van maximaal USD 1 miljoen per land.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft alle relevante informatie over markoesa als prioriteit doen toekomen en benadrukt  dat markoesa een gewas is met een wereldwijde vraag en relatief snelle productiemogelijkheden. Daarnaast zijn besprekingen gevoerd met relevante stakeholders, zowel overheidsgerelateerde- als private organisaties, en zijn veldbezoeken uitgevoerd om de benodigde data te verzamelen voor planning van de vereiste machines, inclusief afvalbeheer. 

De consultants hebben hun bewondering uitgesproken voor de indrukwekkende ontwikkeling die Suriname heeft laten zien in de sector na Covid-19 en voorspellen verdere groei. Ze zeggen een ‘passion fruit revolution in Suriname’ te verwachten.

error: Kopiëren mag niet!