De sleephelling van Bigi Pan vertoont weer gebreken

Op recente beelden is te zien, dat de sleephelling in Bigi Pan, die amper een maand geleden hersteld werd opgeleverd, opnieuw gebreken vertoont. Door de aanhoudende regenval is de waterstand in het district Nickerie toegenomen, wat ook in het Bigi Pan-gebied merkbaar is. Het water sijpelt via openingen in de helling en bereikt zo de houten planken, wat de constructie ernstig ondermijnt.

De sleephelling, opgeleverd door een aannemer die zichzelf professioneel voorstelt, heeft de gemoederen flink verhit. Het project, dat aanvankelijk bedoeld was om economische en logistieke voordelen te brengen, is uitgemond in een fiasco van een onbruikbare sleephelling.

De aannemer heeft het project opgezet met een duidelijk gebrek aan expertise. Wat overblijft is een sleephelling die niet aan de minimale vereisten voldoet.

In werkelijkheid is de opgeleverde helling volgens burgers die bekend zijn met de Bigi Pan-route een gevaarlijke constructie die binnen de kortste keren weer onbruikbaar zal zijn. Deze sleephelling vormt een groot risico voor iedereen die er gebruik van maakt, waardoor de situatie ter plaatse alleen maar verslechterd is.

De schaal van wanbeheer in dit project doet burgers denken aan andere spraakmakende gevallen zoals het mangrovebomen project en de projecten van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

De sleephelling van Bigi Pan is niet alleen een symbool van wanbeheer, maar moet zou ook een harde les moeten zijn voor toekomstige projecten in Suriname. 

Alleen door strikte naleving van regels, transparantie en het aanpakken van corruptie kan het vertrouwen van het publiek in de overheid en haar projecten worden hersteld.

error: Kopiëren mag niet!