“De zorgen en klachten van winkeliers worden dagelijks besproken. De focus ligt voornamelijk op de recente verhoging van de stroomtarieven en de impact daarvan op lokale ondernemers. Recent hebben de winkeliers aangetoond,dat het bedrag niet te doen is, van SRD 3.500 naar afgerond SRD 11.000.”
De voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VvW), de heer Rudi Balak, benadrukt in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname dat de klachten vooral afkomstig zijn van de winkeliers. Er is een groeiende onvrede over de huidige omstandigheden, vooral in verband met de stijgende kosten.
“Het is van belang om geen vijandige houding richting de regering aan te nemen. De tarieven voor stroom zijn in korte tijd aanzienlijk gestegen, wij waren er wel van op de hoogte gesteld, maar niemand had zo’n hoge rekening verwacht. Wij als winkeliers zitten in een zakelijk tarief bij de SWM en de EBS. Deze verhoging heeft grote gevolgen voor de koopkracht van de winkeliers.”
“Naast de hogere stroomtarieven ervaren winkeliers ook stijging in kosten voor water en personeel. Daarnaast zijn er problemen rond criminaliteit, waaronder berovingen en diefstal, wat een extra financiële druk met zich meebrengt.”
Het verkrijgen van leningen om de kosten te dekken wordt steeds moeilijker. De voorzitter van de VvW wijst op de grote druk die deze financiële situatie op winkeliers legt, waarbij sommige van hen zelfs overwegen om op te geven.
De voorzitter roept beleidsmakers op om oplossingen te bieden, zoals financiële steun of een regeling om de impact van de stijgende tarieven te verzachten. De groep winkeliers is groot en er is geen onderscheid tussen de verschillende types ondernemers; allen zijn zij getroffen door deze ontwikkelingen.
Verder geeft de voorzitter aan dat de vereniging neutraal wil blijven in deze discussie, maar ook de rechten van de winkeliers wil blijven verdedigen.
Namens de leden roept Balak op tot actie van de overheid om deze crisis te verlichten.
CS