Suriname behaalt 1e rank in milieubeleid onder Latijns-Amerikaanse en Caribische landen

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) deelde afgelopen woensdagavond tijdens afgelopen woensdag na de persconferentie over hoofdpunten uit de regeringsraad-vergadering, mee, dat Suriname op het gebied van milieubeleid een sprong heeft gemaakt van de 81e naar de 36e plek in de Environmental Performance Index (EPI). “Suriname bevindt zich nu binnen de top 40 en heeft de eerste plaats behaald voor goed milieubeleid onder de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. We zijn er nog niet, maar het is goed om te weten hoe we presteren in de wereld.”, gaf de minister trots aan. 

EPI

De Environmental Performance Index (EPI) evalueert de milieuprestaties van 180 landen. Hierbij wordt gekeken naar 58 indicatoren verdeeld over 11 categorieën, variërend van klimaatverandering en luchtvervuiling tot afvalbeheer, duurzaamheid van visserij en landbouw, ontbossing en biodiversiteitbescherming.

Eerdere rankings
In 2020 stond Suriname op de 81e plek van de 180 landen in de EPI-index. Binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied stond Suriname toen op de 19e plek. In 2022 klom Suriname naar de 70e plek wereldwijd en naar de 16e plek binnen de regio.

Milieubeleid
In de afgelopen periode heeft het ministerie van ROM intensief gewerkt aan het verbeteren van het milieubeleid op verschillende gebieden, waaronder biodiversiteit, waterbeheer, landbeheer, klimaatverandering, vervuiling en afvalbeheer. Er is een geactualiseerde nationale biodiversiteitsstrategie en actieplan opgesteld, evenals een bio-veiligheidsplan. Daarnaast is er wetgeving ingevoerd op het gebied van genetisch gemodificeerde organismen (LMO’s en GMO’s) en wateronderzoek uitgevoerd in diverse woongebieden.

Ook land management stond hoog op de agenda van het ministerie. Er is een mapping gemaakt van alle gedegradeerde landgebieden. Verder zijn er in vier sectoren – energie, landbouw, infrastructuur en bosbouw – concrete afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot te verminderen.

Nog meer verbetering nodig

De minister benadrukte dat er nog veel verbetering nodig is op het gebied van beheersing van vervuiling (pollution control). Hij wees op de uitdagingen bij het handhaven van het beleid en kondigde de proclamatie van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) aan. De belangrijkste taak van de NMA zal het voorkomen en beheersen van vervuiling zijn.

SD

error: Kopiëren mag niet!