Bisschoppen: Ondanks hoop zijn inheemse gemeenschappen in Brazilië nog steeds onveilig

Ondanks hoop dat de situatie van de inheemse bevolking in Brazilië zou verbeteren onder president Luiz Inácio Lula da Silva, die in 2023 aantrad, toont een nieuw rapport aan dat het geweld in 2023 aanzienlijk is toegenomen.

De Braziliaanse Bisschoppenraad voor inheemse missies, bekend onder het Portugese acroniem CIMI, publiceerde op 22 juli zijn jaarverslag over de situatie van inheemse volkeren in 2023 “met diepe droefheid” vanwege het toegenomen aantal gewelddadige aanvallen.

Traditionele gemeenschappen en kleine boeren hebben de afgelopen decennia vooral te kampen gehad met geweld in verband met een gevecht om hun territoria, ondanks de steun voor hen die in de Grondwet van 1988 werd afgekondigd. 

Het aantal moorden in 2023 op inheemse volkeren steeg met meer dan 15% tot 208 gevallen. De hoogste cijfers komen uit de staten Roraima (47), Mato Grosso do Sul (43) en Amazonas (36). Daarnaast werden 180 zelfmoorden van inheemsen geregistreerd, een significante stijging ten opzichte van 115 in 2022.

Het aantal sterfgevallen van inheemse kinderen tot 4 jaar steeg ook significant, van 835 naar 1.040. CIMI schrijft de meeste kindersterfgevallen toe aan slechte gezondheidszorg, zoals een gebrek aan vaccinaties, aldus OSV News.

error: Kopiëren mag niet!