Melvin Bouva heeft de regering opgeroepen om in actie te komen tegen de hoge ticketprijzen tussen Paramaribo en Amsterdam, waarbij hij wijst op vergelijkbare vliegtickets naar Curaçao die rond de 1,000 euro liggen. Bouva suggereert dat een oplossing zou kunnen zijn om de bestaande luchtvaartovereenkomst te herzien en andere luchtvaartmaatschappijen toegang te geven tot de mid-Atlantische route.
Onze huis politicoloog Ricardo merkt echter opm dat Bouva tien jaar de tijd heeft gehad om dit probleem aan te pakken, maar destijds niets deed. Ricardo stelt, dat Bouva inspeelt op sentimenten op social media en politiek bedrijven door te doen alsof hij de oplossing niet kent. Meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben geprobeerd deze route te bedienen, maar konden dit niet volhouden en moesten hun operaties staken.
Ricardo benadrukt dat regeringen geen invloed hebben op tarieven van particuliere luchtvaartmaatschappijen. Hij wijst daarnaast op de goedkopere opties, zoals de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), die passagiers kunnen overwegen in plaats van de duurdere KLM. Het is uiteindelijk een keuze die de passagier zelf moet maken.
Ter herinnering wijst Ricardo ook op de periode van de militaire dictatuur onder leiding van Desi Bouterse, toen de KLM-vliegoperaties werden gestaakt. Destijds moesten reizigers via Londen naar Nederland, wat aanzienlijke overlast veroorzaakte. Dit toont aan hoe afhankelijk de luchtverbindingen kunnen zijn van politieke contexten.
Om de kosten te drukken, organiseren vliegorganisaties in samenwerking met touroperators “bulk”-groepreizen, waarbij kortingen worden aangeboden voor korte perioden. Daarnaast heeft TUI eerder goedkope reizen naar Suriname aangeboden, inclusief een week verblijf in een hotel, wat aanzienlijk goedkoper was dan de reguliere tarieven. Echter, ook dit model had voor Suriname geen lang leven.
Bouva’s oproep is begrijpelijk gezien de hoge kosten, maar actiepunten moeten realistisch en gebaseerd op economische en historische feiten zijn.