Notoire oplichter komt weg met milde straf

Aan M. Dwight waren negen feiten ten laste gelegd. Vanaf 14 oktober 2022 heeft hij heel wat mensen opgelicht en hen voorgehouden dat hij vreemde valuta tegen een lucratieve koers kon wisselen. De mensen moesten daarvoor eerst het Surinaams geld overmaken. Hij gaf rekeningnummers op van Suribet retailers en stuurde de benadeelden foto’s van ID-kaarten van andere personen en deed zich ook voor als die personen. 

Hij gaf eerlijk toe dat hij de foto’s van ID-kaarten van Facebook had gehaald. 

Nadat de benadeelden het geld hadden overgemaakt stuurde hij een foto van een transactie waaruit moest blijken dat de vreemde valuta waren overgemaakt. Deze overmakingsbewijzen heeft Dwight valselijk opgemaakt. Hem is daarom ook valsheid in geschrifte ten laste gelegde. Ook bestelde Dwight dure goederen online, zoals parfums en mobiele telefoons, en stuurde hij vervalste overmakingsbewijzen voor de verkopers. De totale geldelijke benadeling bedraagt SRD 269.322 en USD 1564. 

Alhoewel Dwight steeds verklaard heeft bereid te zijn de schade te vergoeden, heeft hij geen baan en wenst zijn familie geen schade te vergoeden voor hem. Dwight is namelijk voor de derde keer aangehouden voor oplichting en valsheid in geschrifte.

De Officier van Justitie achtte alle feiten bewezen en eiste een straf van 30 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk met psychologische begeleiding voor Dwight  die gokverslaafde is.

Advocaat Chandra Algoe die Dwight bijstand verleent, zei dat het van groot belang is dat Dwight begeleid wordt om verval in oude gewoonten te voorkomen. Zij vroeg de rechter de straf te mitigeren, zodat Dwight na zijn correctie en begeleiding zijn leven kan oppakken.

Rechter Maureen Dayala achtte de feiten ook bewezen en ging mee met de advocaat om de straf te mitigeren. De rechter gaf aan dat de Officier van Justitie al mild was geweest, maar dat zij toch de straf zal verminderen en legde Dwight een straf op van 30 maanden cel, waarvan 14 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren en psychologische begeleiding gedurende de detentie.

error: Kopiëren mag niet!