Justitie-minister ad-interim Abiamofo: “Huwelijk volgens de Wet slechts mogelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht”

Volgens het Burgerlijk Wetboek is een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet mogelijk. Zo benadrukte Politie- en Justitie-minister ad interim David Abiamofo dinsdag in het parlement tijdens de behandeling van het wetsontwerp over de aanpassing oftewel transformative van het huidige Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW) naar een Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW). 

Alle kwesties ter zake homosexualiteit dienen apart te worden bezien door de wetgever. Dus dit vraagstuk maakt geen deel uit van het proces van transformative van SBW naar NBW. Minister Abiamofo verwoordde hiermee niet alleen het duidelijke standpunt van de regering in de kwestie van huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht, maar benadrukte gelijk ook wat hierover in het Burgerlijk Wetboek is bepaald.

Tijdens de debatten in de eerste ronde voor het parlement vorige maand had het Assembleelid Ebu Jones (NDP) dit onderwerp aangesneden door te stellen, dat de Surinaamse samenleving er niet aan zal ontkomen om zich over dit vraagstuk te buigen. Jones zei toen geen waardeoordeel te hebben, maar vindt dat er niet over de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek kan worden gedebatteerd, zonder dat er diepzinnig en diepgaand  over dit onderwerp wordt gesproken.

Minister Abiamofo plaatste dinsdag voorafgaand aan zijn betoog, waarin hij inging op  vragen en opmerkingen van het parlement, algemene opmerkingen die te maken hebben met enkele basisuitgangspunten van het Burgerlijk Wetboek. 

Huwelijk

Met betrekking tot het huwelijksrecht stelde de minister, dat personen die in concubinaat leven kunnen besluiten om te trouwen, “mits zij van geslacht zijn”. Personen die in concubinaat leven hebben niet dezelfde status als  gehuwden, maar hebben volgens de Justitie-minister ad-interim wel rechten. 

Er zijn in het ontwerp NBW 13 wetsartikelen opgenomen die deze rechten bevatten. Suriname kent geen geregistreerd partnerschap dat erg lijkt op het huwelijk. Deze vorm van samenleven is niet opgenomen in het ontwerp van de NBW. Er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen geregistreerd partnerschap, dat in Suriname niet bestaat, en een samenlevingscontract. Die bestaat in Suriname wel. De inhoud van een dergelijk contract bepalen partijen zelf. Hier geldt contractvrijheid. Een samenlevingscontract kan stilzwijgend of schriftelijk al dan niet in notariële vorm worden vastgelegd.

Minister Abiamofo had het ook over adoptie van kinderen door niet-gehuwden. Deze mogelijkheid staat niet opgenomen in het ontwerp NBW. Adoptie door twee personen van hetzelfde geslacht is omstreden, en is niet wenselijk geacht om opgenomen te worden in het ontwerp NBW.

De minister wees er wel op, dat deze regeling wel eens door de rechter als discriminatoir naar seksuele oriëntatie zou kunnen worden verklaard, gelet op een uitspraak hieromtrent gedaan door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

error: Kopiëren mag niet!