Bond Surinaamse Padieproducenten gaat in hongerstaking

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), zegt volgende week woensdag samen met enkele boeren in hongerstaking te zullen gaan. De BSP heeft dinsdag besloten tot prikacties over te gaan uit protest tegen het nog steeds uitblijven van de uitbetaling van de beloofde compensatiegelden aan kleine rijstboeren. In april had de regering bij monde van president Santokhi tijdens een bijeenkomst met ontevreden rijstboeren ze een financiële injectie toegezegd als compensatie voor geleden verliezen het vorige seizoen.  

Radjoe Bhikharie zegt tegenover Dagblad Suriname, dat hij en de BSP tot het uiterste zullen gaan om uitbetaling van de beloofde compensatiegelden gedaan te krijgen. “Het wordt geen fake hongerstaking. Als er ooit een boerenleider omkomt ten gevolge van hongerstaking dan ben ik het”, aldus Bhikharie.

Volgens de BSP-voorzitter is er sprake van een zeer grote ontevredenheid onder kleine rijstboeren in Nickerie. De financiële situatie en de psychologische stress waaronder boeren thans verkeren worden maar al te vaak onderschat. Om aan wat kapitaal te komen voor de padieinzaai hebben vele kleine boeren persoonlijke bezittingen, zoals sieraden van hun echtgenotes, moeten verpanden. Boeren hebben erop gerekend dat ze de beloofde compensatiegelden zouden ontvangen om hun schulden bij geldschieters af te lossen. 

Bhikharie vindt dat rijstboeren als derderangs burgers worden behandeld, terwijl zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de export en de voedselvoorziening van de bevolking. Hij vindt dat de kleine rijstboeren moeten krijgen wat hen rechtmatig toekomt.

Bhikharie heeft jaren geleden in 2017 een eenmansprotest gehouden voor het Assembleegebouw tegen het gevoerde beleid naar de rijstsector toe van de toenmalige regering.

error: Kopiëren mag niet!