Afvalscheiding blijft uit ondanks oproep van overheid

Het ministerie van Openbare Werken heeft onlangs bekendgemaakt dat het ophalen van vuil gedeeltelijk niet gegarandeerd is. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat aannemers van de vuilophaaldiensten in staking zijn vanwege achterstallige betalingen.

Het ministerie gaf als advies dat alleen restafval aangeboden kon worden voor vuilophaal, in afwachting op normalisatie van de diensten. Voor het overige vuil, zoals droge plastic flessen, werd geadviseerd voorlopig nog thuis aan te houden. Helaas bleek al gauw dat veel mensen al hun afval, inclusief plastic flessen en andere recyclebare materialen, nog steeds in meerdere zakken bij het restafval plaatsen. Dit wijst op een gebrek aan gedragsverandering bij een groot aantal burgers, ondanks herhaalde oproepen van de overheid om afval te scheiden.

Deze situatie benadrukt de noodzaak voor intensievere voorlichtingscampagnes en mogelijk strengere handhavingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat afval op de juiste manier wordt gescheiden. 

De onderdirecteur van afvalbeheer bij het ministerie van Openbare Werken, Jason Gummels zei in een eerder gesprek met Dagblad Suriname: “Suriname is het enige land dat gratis vuilophaal heeft.” Volgens hem zal de invoering van een betaalde vuilophaaldienst een significant effect hebben op de houding en attitude van mensen ten opzichte van hun afvalbeheer. 

Hij stelt, dat er een gedragsverandering nodig is en recycling aangemoedigd moet worden. Gummels gaf zichzelf als voorbeeld: hij gebruikt zijn keukenafval als compost voor zijn planten. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om te voorkomen dat vuil zich opstapelt en draagt bij aan een duurzamer afvalbeheer.

Is betaalde vuilophaal een optie voor Suriname?

De kosten voor vuilophaal verschillen sterk per land en hangen af van verschillende factoren zoals de infrastructuur, technologieën en beleidsmaatregelen. Een groot risico van betaalde vuilophaal in Suriname, zonder adequate wetgeving en handhaving, is een toename van illegale vuilstortingen langs wegen en op vrije terreinen. Daarom is het essentieel dat er goed doordacht beleid wordt ontwikkeld dat aansluit bij de specifieke behoeften en gewoonten van de Surinaamse samenleving.

SD

error: Kopiëren mag niet!