Terrein commissariaten Sipaliwini aan Zwartenhovenbrugstraat zo lek als een mandje

Een aantal commissariaten dat is gevestigd in het onderkomen van het endistrictscommissariaat Sipaliwini aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo is zo lek als een mandje. Al vele keren konden inbrekers en dieven ongehinderd en vooral opmerkelijk ongestoord hun slag slaan, terwijl er een wachter aanwezig zou moeten zijn en er beveiligingscamera’s aanwezig zijn. Maar ja, die camera’s – en dus ook de vastgelegde beelden – worden ook steeds door de onverlaten ontvreemd en meegenomen als dankbare buit. 

Zelfs in de toiletten wordt ingebroken, voornamelijk de koperen leidingen worden gesloopt. Ook toiletcisten worden meegenomen door de dieven. Niet te vergeten, naast computers, laptops, stoelen en tafels, printers, een televisie, ventilator en waterdispenser, schromen de dieven ook niet om complete airco’s mee te nemen als buit. Inmiddels zou er al zeker meer dan twintig keer in het gebouw zijn ingebroken. 

Maar, hoe is dat mogelijk, al die inbraken op hetzelfde adres? De districtscommissarissen en bestuursopzichters doen van iedere inbraak en diefstal aangifte bij de politie. De vraag is in hoeverre de inbraken serieus worden onderzocht door de politie. Het heeft er alle schijn van dat slechts een aangifte wordt opgenomen, een verplicht bezoekje wordt gebracht aan het commissariaatsgebouw, en ‘that’s it’. 

Ook zullen velen in de samenleving zich de vraag stellen hoe het is gesteld met de algehele beveiliging van het terrein waarop het gebouw zich bevindt. Wat doet de wachter, zo die er al zou zijn? Is er geen afgesloten stevige poort? Hoe is het gesteld met de camerabewaking? 

De mensen die op de diverse commissariaten in het gebouw werken wordt het werken welhaast onmogelijk gemaakt door de vele inbraken en diefstallen. Het is vooralsnog niet duidelijk wat het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport doet om inbraken in de toekomst te voorkomen. Het schort duidelijk aan de beveiliging en het is voorstelbaar dat iedere keer na een inbraak nieuwe spullen aanschaffen op den duur zinloos is, wetende dat die spullen waarschijnlijk spoedig ook ten prooi zullen vallen aan – mogelijk telkenmale dezelfde – criminelen. Ze schijnen immers de weg goed te kennen buiten en binnen het gebouw aan de Zwartenhovenbrugstraat. 

Laten de verantwoordelijke autoriteiten eindelijk eens de zo vaak door inbraken en diefstallen getroffen commissariaten tegemoetkomen en zorg dragen voor een afdoende beveiliging en voldoende wachters die goed betaald worden.

error: Kopiëren mag niet!