Padieboeren zijn geen derderangs burgers

Radjoe Bhikharie

Het ziet ernaar uit dat de beloofde kostprijs compensatie niet wordt uitbetaald aan de Padieboeren, zoals was toegezegd door president Chandrikapersad Santokhi. Boeren in Nickerie voelen zich beetgenomen door het Staatshoofd en minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien. 

De voorkeur wordt eerst gegeven aan het uitbetalen van vakantiegelden aan ambtenaren. Vanuit de overheid wordt vernomen dat dit en met de ophanden zijnde loonsonderhandelingen voor ambtenaren er een financiële druk is ontstaan voor wat de staatshuishouding betreft.

De Bond van Surinaamse Padieproducenten  (BSP) is er niet tegen dat beroepsgroepen in aanmerking komen op wat hen rechtmatig toekomt, maar er wordt nu met dubbele maten gemeten en het lijkt erop alsof de boeren op de maatschappelijke ladder aan de onderkant zitten.  Boeren zijn echt geen derderangs burgers. Immers, behalve de inkomsten uit de rijst export profiteert de overheid ook van andere inkomsten vanuit de rijstsector. Het is bekend dat deze sector een grote afnemer is van brandstof en dat de overheid alleen aan de brandstof government take meer dan 7,5 miljoen SRD per jaar verdient. 

Vorig seizoen hebben boeren grote financiële  verliezen geleden vanwege het grote verschil tussen de padie opkoopprijs en de productiekosten. Door het ernstig watertekort vanwege de extreme droogte en de problemen met de Wakay pompen, zijn veel ertoe overgegaan om hun eigen waterpompen in werking te stellen, zodat de inzaai middels kunst- en vliegwerk alsnog veilig gesteld werd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kosten enorm zijn opgelopen. De opkopers daarentegen waren niet bereid de juiste padie opkoopprijs aan te bieden.

President Santokhi heeft toen in bijzijn van minister Sewdien de boeren  beloofd het verschil in een vorm van compensatie binnen drie maanden aan hen uit te keren. 

Helaas is aan de Bond van Surinaamse Padieproducenten medegedeeld dat vanwege de krappe beschikbaarheid van geldmiddelen, de compensatie vooralsnog niet wordt uit betaald. 

Dit heeft tot kwaad bloed geleid en zijn boeren zich nu aan het beraden. Het is niet uitgesloten dat de boeren komende week in “beweging” komen, want die zijn immers echt geen derderangs burgers. 

Bond van Surinaamse Padieproducenten 

Radjoe, A Bhikharie. 

error: Kopiëren mag niet!