Konijn uit de hoge hoed: President Santokhi zinspeelt op aanleg tramlijn voor trolly of kleine tram in centrum Paramaribo

In aanloop naar de verkiezingen op 25 mei volgend jaar lijkt ook president Chandrikapersad Santokhi nu en dan met interessante beloftes op de proppen te willen komen, zoals zijn voorganger dat ook jaren terug deed. Maar, het bleef destijds bij beloftes. 

De vraag is in hoeverre de huidige president zijn beloftes weet waar te maken. 

Wie herinnert zich niet de loze belofte van oud-president Desi Bouterse voor de aanleg van een spoorverbinding tussen Paramaribo en Para? En nu heeft president Santokhi, als een konijn uit de hoge hoed, plotseling gezegd, dat hij graag een tramlijn wil in het centrum van Paramaribo…..

Hij zei zondag 22 juli bij de opening van de Grand Expo van de Project Implementation Unit (PIU) van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP 1 en 2) – waar bezoekers gedurende slechts drie dagen kunnen zien wat de doelen zijn van PURP 1 en 2, welke gebouwen gerenoveerd zijn en welke nog gerenoveerd zullen worden en een beeld kunnen krijgen hoe de binnenstad er vroeger uitzag – dat er een plan is om een trolly of kleine tram door de binnenstad te laten circuleren waar mensen gemakkelijk in en uit kunnen stappen. Het bleef bij deze summiere en vele vragen oproepende woorden. 

Hoe de president een en ander denkt te verwezenlijken is onduidelijk. Velen in de samenleving zullen zich afvragen wie dit curieuze plan gaat financieren, waar zo’n trolly of tram zou moeten gaan rijden, wie gaat het beheer er over hebben, en überhaupt wat de zin ervan is, of liever gezegd, de onzin.

Overigens sprak de president zich ook tegen, daar hij eerst zei toeristen uit het centrum van Paramaribo te willen weren en nog geen tel later stelde dat toeristen gebruik kunnen gaan maken van de tram of trolly. Het centrum van de stad moet het in alle opzichten juist hebben van toeristen. En die toeristen gaan zich echt niet verplaatsen door het stadscentrum – waar alles te voet kan worden afgelegd – in een trammetje en trollietje.

De binnenstad is toch echt te klein om sowieso te denken aan de aanleg van een tramlijn. En, wat zijn de gevolgen voor het overige verkeer? 

Wat betreft toeristen, er zijn vandaag de dag gidsen die al lopend, wandelend, toeristen rondleiden door het mooie stadscentrum. Waarom zou dat moeten met een trolly of een tram? 

Het lijkt een ondoordacht, bizar, onwerkelijk plan, zoals ook destijds het plan voor een spoorverbinding tussen de stad en Para ondoordacht was. Dat treinplan is feitelijk zelfs nooit een plan op papier geworden. Het bleef bij slechts gedachten en uitgangspunten.

Het plan van president Santokhi zal ongetwijfeld ook een plan blijven. Net zoals het door hem ondersteunde bizarre plan van een ondernemer voor de bouw van een nieuwe nationale luchthaven in of bij Paramaribo.

Niemand, ook de buitenlandse toeristen niet, zitten te springen om een tram of trolly om het kleine centrum van Paramaribo te verkennen. Dat gebeurt te voet, toch…..

error: Kopiëren mag niet!