Bijna 70% van de gevangenen in Brazilië is zwart

Gegevens uit het onlangs gepubliceerde Braziliaanse Jaarboek van de Openbare Veiligheid laten zien dat in 2023 69,1% van de gevangenen in Brazilië zwart is. De resultaten herhalen een realiteit die achtereenvolgens door de studie is vastgelegd.

“Op geen enkel punt in de historische reeks – die de periode tussen 2005 en 2023 bestrijkt – is de raciale representatie anders geweest. Daarom hebben we te maken met een situatie die een kleur heeft. Het is redelijk om hieruit aan te nemen dat de beslissing over wie wordt aangehouden, gefouilleerd, vastgehouden en veroordeeld tot gevangenisstraf, is gebaseerd op het ras van de persoon”, waarschuwt de studie.

De meerderheid van de zwarte mensen in gevangenissen is man; Momenteel zitten er in Brazilië meer dan 805.000 mensen in deze instellingen.

Onder vrouwen is dat aantal 49.700. Maar ook buiten de gevangenis zijn ze slachtoffer van deze wrede realiteit. Bovendien wijst het jaarboek erop dat er voor vrouwen in de gevangenis een gebrek is aan specifieke aanpassingen en maatregelen, die nog steeds niet in de praktijk worden gebracht in Brazilië.

De Verenigde Naties heeft een reeks voorschriften die richtlijnen vaststellen voor de behandeling van vrouwen in de gevangenis.

error: Kopiëren mag niet!