Vakbondsman Sallons: “Persstilte alleen gerechtvaardigd als het om landsbelang gaat en niet om onderhandelingen”

“De regering kan niet van mij verwachten dat ik mijn mond blijf houden als tijdens de recente onderhandelingsronde het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O) geheel uit het niets met de mededeling komt, dat eind deze maand de koopkrachtversterking van SRD 3.500 aan landsdienaren niet zal worden uitbetaald.”

Zo reageerde Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdiensaren Organisatie (CLO), onlangs op een persbericht van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) waarin president Santokhi de vakbonden herinnert aan de persstilte die eerder met hun zouden zijn gemaakt over de aan de gang zijnde loononderhandelingen over een loonaanpassing voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft vakbondsman Michael Sallons en Claudette Etnel benaderd en hen gevraagd wat zij vinden van een persstilte.

Michael Sallons: “Het is belangrijk om transparant te blijven naar je leden toe, ook tijdens onderhandelingen. Als je om welke reden dan ook akkoord gaat met persstilte, is het cruciaal om je leden op de hoogte te houden van de onderhandelingen en beslissingen die genomen worden. Om je leden van Albina tot en met Nickerie te bereiken, zou je gebruik kunnen maken van de media. Je kunt bijvoorbeeld een persbericht uitsturen naar lokale nieuwsmedia of een interview geven aan een journalist die verslag doet van jouw onderhandelingen. Hierdoor blijven je leden op de hoogte en kun je transparant blijven in je communicatie.”

“Als je besluit om een interview af te staan en dit verschijnt in de media, kun je dit nieuws delen via social media en andere communicatiekanalen om ervoor te zorgen dat al je leden op de hoogte zijn. Op deze manier blijf je open en eerlijk naar je leden toe.”

Volgens Sallons is het belangrijk “om in gedachten te houden dat persstilte alleen gerechtvaardigd is als het om landsbelang gaat en niet om onderhandelingen”. “Het is van belang dat je leden op de hoogte blijven en dat je transparant blijft in je communicatie met hen. Als leden ervoor kiezen om persstilte na te streven, kan het zijn dat zij meer bezig zijn met hun eigen belangen dan met het algemeen belang van de organisatie.”

Mevrouw Claudette Etnel om haar mening gevraagd: “Het hangt ervan af een persstilte onderhandelingen kan beïnvloeden. Het heeft niets te maken met stil zijn, want er zal altijd een lekkage zijn waarop een  bericht naar buiten komt. Als je onderhandelt voor je achterban dan ben je verplicht aan te geven wat de resultaten zijn van de onderhanderlingen. De vraag is waarom de president onlangs die persstilte heeft afgekondigd. Dus het is onmogelijk. Mensen moeten weten wat er gaande is.”

CS

error: Kopiëren mag niet!