Immigratiedienst krijgt dagelijks te maken met vreemdelingen met valse visa

De Immigratiedienst op de J.A. Pengelluchthaven krijgt dagelijks te maken met binnenkomende vreemdelingen met valse visa in hun paspoorten. Ook komt het heel vaak voor dat men niet alle vereiste documenten in bezit heeft, zoals een adres en garantstellingen. Bij constatering van dergelijke gevallen wordt volgens minister David Abiamofo, ad-interim minister Justitie en Politie, conform de wettelijke regelingen gehandeld. Een daarvan is dat de paspoorten worden ingevorderd. De Justitie en Politie-minister ad-interim benadrukt dat het absoluut niet zo is dat speciaal tegen vreemdelingen met bepaalde nationaliteiten wordt opgetreden. Het beleid is niet daarop gericht. 

Het is wel zo dat bij vreemdelingen met een bepaalde nationaliteit het vaker voorkomt dat men met valse en/of onvolledige documenten naar Suriname afreist. De minister noemde de nationaliteit niet. 

Ook het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi noemde geen nationaliteit toen hij tijdens de debatten vorige week in het parlement kritische vragen stelde over het naar zijn oordeel selectief optreden van de Immigratiedienst op de J.A. Pengelluchthaven tegen binnenkomende vreemdelingen van een bepaalde nationaliteit. Volgens het Assembleelid worden vreemdelingen, ondanks dat zij in het bezit zijn van een geldig visum en andere documenten, door de Immigratiedienst uit de rijen gehaald en worden hun paspoorten ingevorderd. Ze moeten zich de volgende dag bij de Immigratiedienst amelden en worden volgens Jogi als honden behandeld. 

De wijze waarop de parlementariër deze kwestie aan de orde stelde, suggereert dat de Immigratiedienst het speciaal heeft gemunt op vreemdelingen van een bepaalde nationaliteit.

Reizigers uit India

Tijdens de debatten over dit vraagstuk vorige week in het parlement  vermeed men angstvallig de nationaliteit specifiek bij naam te noemen. Maar uit het hele verloop van het debat was het duidelijk dat men het heeft over vreemdelingen met de Indiase nationaliteit.

Minister Abiamofo benadrukt dat de Immigratiedienst in gevallen van valse visa en onvolledige documenten bij binnenkomende vreemdelingen conform de wet optreedt. Indien men op de hoogte is van onwetmatig handelen van de Immigratiedienst dient dat doorgegeven te worden aan de bevoegde instanties en zal er zeker onderzoek gedaan worden, aldus minister Abiamofo.

Het is al geruime tijd algemeen bekend dat Indiërs met valse documenten naar Suriname afreizen. Suriname gebruiken is als springplank om verder door te reizen naar landen in Latijns Amerika. Dat doen zij veelal vanuit Guyana. In het district Nickerie worden in de avonduren vaak Indiërs in kleine groepen in bepaalde buurten gezien. Het vermoeden is dat zij in het donker illegaal de grens oversteken naar Guyana.

error: Kopiëren mag niet!