E-sigaretten: Verboden maar gebruikt in Suriname

Conform artikel 13 van de Tabakswet (S.B. 2013 no. 39) is het importeren van e-sigaretten en andere tabaksproducten verboden in Suriname. Dit verbod impliceert ook, dat het gebruik ervan niet is toegestaan. Ondanks het verbod blijven mensen e-sigaretten gebruiken, vaak onbewust van de mogelijke gevaren.

Een e-sigaret is een handheld apparaat dat nicotinehoudende damp produceert door een vloeistof op te warmen, zonder tabaksrook.

Veel mensen hebben besloten het roken van sigaretten te vervangen door vapen, in de hoop dat het een gezonder alternatief is. E-sigaretten bevatten wel nicotine, maar missen veel van de schadelijke stoffen, zoals teer en koolmonoxide, die in tabak voorkomen. Hoewel vapen minder risicovol lijkt, blijft er discussie over de veiligheid.

 De vloeistof en damp bevatten nog steeds enkele schadelijke chemicaliën, maar in veel lagere concentraties dan sigarettenrook. Nicotine, hoewel verslavend, is op zichzelf relatief onschadelijk.

De meeste schade van roken komt namelijk door de duizenden andere giftige chemicaliën in tabaksrook.

Vapen biedt een manier om nicotine in te nemen zonder de meest schadelijke stoffen van tabak. Miljoenen mensen gebruiken nu e-sigaretten voor hun nicotinebehoefte.

Hoewel e-sigaretten als 95% veiliger dan tabak worden beschouwd, zijn ze niet zonder risico. In de VS werd in 2019 een uitbraak van ernstige longziekten (EVALI) in verband gebracht met vapen.

error: Kopiëren mag niet!