Defensie-minister Mathoera ontmoet Nederlandse staatssecretaris Tuinman in Den Haag 

Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de Nederlandse staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman. Het kennismakingsgesprek vond plaats in Den Haag. Het overleg volgt op het aantreden van de nieuwe regering onder leiding van minister-president Dick Schoof. Eerder deze maand had minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een ontmoeting met Caspar Veldkamp, de nieuwe Nederlandse minister van BuZa. 

Vermeldenswaard is dat de ontmoeting van minister Mathoera in Nederland niet plaatsvond met haar ambtgenoot, de Nederlandse minister van Defensie, Ruben Brekelmans. Staatssecretarissen in Nederland zijn te vergelijken met onderministers, en nemen volgens de Nederlandse overheid waar bij afwezigheid van de bewindspersoon. 

Volgens de Nederlandse ambassade – ambassadeur Rajendre Khargi was aanwezig bij de ontmoeting – is bij het gesprek dinsdag uitgebreid stilgestaan bij de defensiesamenwerking tussen Suriname en Nederland die vele facetten kent. Daaronder vallen de jungletraining die later dit jaar wederom in Suriname zullen plaatsvinden.

Op zijn X-pagina schrijft de Nederlandse staatssecretaris: “Goed om minister van Defensie Krishna Mathoera te ontvangen. Zo kon ik haar meteen persoonlijk bedanken voor het mogelijk maken van de jungletraining die onze militairen daar volgen. Verder hebben we het uitgebreid gehad over hoe we ook op andere vlakken kunnen samenwerken.”:

Versterkte samenwerking 

Vanaf het aantreden van Minister Mathoera in 2020 zijn de banden tussen de twee Defensie organisaties verstevigd. Zo was in 2021 de Nederlandse defensie-minister in Suriname. Minister Mathoera stelde destijds hierover tegenover Dagblad Suriname, dat de defensiesamenwerking belangrijk is voor Suriname.

“Het bezoek van minister Bijleveld is in het belang van beide landen. Bijleveld vertegenwoordigt de Nederlandse regering. Nederlandse militairen hebben sinds de onafhankelijkheid van ons land in 1975, getraind in de bossen van Suriname. De samenwerking is echter wisselvallig geweest, afhankelijk van de politieke verhoudingen in ons land. Het is een belangrijk bezoek en wij kijken uit naar het verder verbeteren en verstevigen van de defensie relatie met Nederland, alsook andere bevriende naties”, concludeerde minister Mathoera.

error: Kopiëren mag niet!