Zonbescherming voor donkere huid

Carole, een dermatologe, benadrukt het belang van zonbescherming voor donkere mensen in een land met veel zonuren. Er heerst een misvatting dat donkere huid minder gevoelig is voor zonneschade vanwege de hogere hoeveelheid melanine, die inderdaad enige bescherming biedt tegen UV-straling. Maar, waarschuwt Carole, deze bescherming is niet volledig.

“Melanine biedt wel enige bescherming, maar donkere mensen kunnen nog steeds last krijgen van zonneschade zoals verbranding, huidverkleuring en zelfs huidkanker”, legt Carole uit. “Bovendien kan overmatige blootstelling aan de zon de huid verouderen, ongeacht de tint.”

Ze beveelt aan dat donkere mensen dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als mensen met een lichtere huid. “Gebruik een breed spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30, ook op bewolkte dagen”, adviseert Carole. “Breng het royaal aan en herhaal elke twee uur, vooral na zwemmen of zweten.”

Bovendien raadt ze aan om beschermende kleding te dragen, zoals hoeden met brede rand, zonnebrillen en lichte, lange mouwen. “Probeer tijdens de piekuren van de zon, meestal tussen 10:00 uur en 16:00 uur, schaduw te zoeken”, voegt ze toe.

Carole benadrukt ook het belang van hydratatie. “De zon kan de huid uitdrogen. Drink voldoende water en gebruik moisturizers om je huid gehydrateerd te houden.”

Tot slot onderstreept Carole het belang van huidcontroles. “Zelfonderzoek en regelmatige dermatologische controles kunnen vroegtijdige tekenen van huidproblemen detecteren.”

Kortom, zonbescherming is voor iedereen van vitaal belang, ongeacht huidskleur. In een zonovergoten land als Suriname is het essentieel dat iedereen, ook mensen met een donkere huid, voorzorgsmaatregelen neemt om hun huid gezond te houden en te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

error: Kopiëren mag niet!