Luchtmacht Chetak-helikopters voeren onaangekondigd avond oefenvluchten uit 

Het ministerie van Defensie heeft melding gemaakt van oefeningen met de legerhelikopters vrijdagavond boven Paramaribo. “In de avond van vrijdag 19 juli 2024 heeft de Luchtmacht de vliegvaardigheid bij duisternis aangescherpt.”

Defensie stelt dat dit van belang was, omdat in het kader van operationele readiness de bemanningen met alle situaties moeten kunnen omgaan; hetzij conflictbeheersing, rampenbeheersing, ondersteuning aan het Korps Politie Suriname of elke andere civiele autoriteit, en dus ook bij slecht zicht of duisternis. 

Defensie stelt, dat het vliegen bij duisternis extra vaardigheden vergt  zoals nachtelijke navigatie en oriëntatie, communicatie, onder druk opereren en besluitvaardigheid. “Los van wat organisatorische bijkomstigheden is de oefening zeer succesvol geweest.”

Inwoners van delen van Paramaribo werden echter vrijdagavond op diverse momenten onaangenaam opgeschrikt door het geluid van laagvliegende helikopters. Defensie had verzuimd om vantevoren via een bekendmaking ruchtbaarheid te geven aan de avondoefenvluchten van de helikopters. Diverse inwoners vroegen zich dan ook vrijdagavond af wat er aan de hand was, toen helikopters laag overvlogen. 

Dagblad Suriname heeft het ministerie van Defensie om een reactie gevraagd, maar die was bij het ter perse gaan van de krant nog niet ontvangen.

error: Kopiëren mag niet!