Keuze voor Bella Hadid breekt Adidas zuur op

Adidas heeft ­Israël voor het hoofd gestoten met de keuze voor een model van Palestijnse afkomst. De Duitse sportkledingfabrikant heeft na Israëlische kritiek zijn reclamecampagne voor sneakers aangepast.

Topmodel Bella Hadid, een Amerikaanse van Palestijnse afkomst, wordt van de campagne gehaald. Adidas maakt in de campagne reclame voor sneakers in retrostijl.

Met de SL72 knipoogt het bedrijf naar de loopschoenen die gelanceerd werden voor de Olympische Spelen van 1972, in de Duitse stad München. Die Olympische Spelen werden overschaduwd door een aanval van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September, die aan elf ­Israëlische atleten en een politieagent het leven kostte.

De Israëlische regering heeft aanstoot genomen aan het feit dat Bella Hadid als gezicht voor die campagne werd uitgekozen. De kritiek is onder meer via het officiële kanaal van Israël op het sociale-mediaplatform X de wereld in gestuurd:

Hadids vader is Palestijns en het topmodel heeft al herhaaldelijk deelgenomen aan pro-Palestijnse manifestaties. Israël heeft haar al vaker beschuldigd van anti-Israë­lische en antisemitische standpunten.

Adidas heeft zich nu verontschuldigd voor de campagne. Het bedrijf zegt in een mededeling dat er aanpassingen worden aangebracht, zonder te verduidelijken om welke wijzigingen het gaat. Een woordvoerder bevestigt wel aan het Franse nieuwsagentschap AFP dat Bella Hadid “met onmiddellijke ingang” van de campagne is gehaald.

error: Kopiëren mag niet!