Het gebaar van € 5.000, de vrijwillige schenking van € 500 en de leeftijdseis 

Op 19 juli 2024 hebben vele Surinaamse Nederlanders, die aan de voorwaarden van het Gebaar voldoen, het bedrag van € 5.000 op hun bankrekening ontvangen. Wat het Gebaar inhoudt en de voorwaarden kunt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) van Nederland lezen. De Surinaamse Nederlanders, die het bedrag van € 5.000 hebben ontvangen, zijn blij.

De Surinaamse ouderen, die in 1957 15 jaar en ouder waren en nog in leven zijn, zijn zeer teleurgesteld, dat 18 jaren Nederlandse AOW ( van 1957 tot 1975) hen ontnomen is. Nederland heeft zich in 1957 niet als een “goede huisvader” gedragen bij de invoering van de AOW. De inwoners van Suriname waren in 1957 ingezetenen van het Rijk, dus het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland had de zorgplicht om alle inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden op te (laten) nemen in de AOW. Bij de onafhankelijkheid van Suriname heeft zowel Nederland als Suriname de burgers van Suriname niet geïnformeerd. De Surinaamse ouderen van 81 jaar en ouder vissen nu achter het net en krijgen het Gebaar niet.

Namens Stichting FinanceSuriname herhaal ik de oproep, die al diverse keren in de media en enkele dagbladen is verschenen.

Oproep  

Stichting FinanceSuriname roept alle ouderen van Surinaamse herkomst in Nederland op, die het bedrag van € 5.000 in juli 2024 zullen ontvangen, 10 procent van het ontvangen bedrag, te verdelen onder de ouderen in Suriname. Helpt u mee om het leed van deze ouderen te verzachten. Deze ouderen zijn in de steek gelaten. Zij hebben ook recht op AOW gedurende de periode 1957 ( datum invoering AOW in het Koninkrijk der Nederlanden) tot 25 november 1975. Dit recht is hen ontnomen. U bepaalt zelf aan welke persoon/personen u een bedrag geeft. U kunt bijvoorbeeld aan 1 persoon in Suriname het bedrag van € 500 schenken of u kunt het bedrag van € 500, – verdelen onder meerdere personen (ouderen) in Suriname. Voor de goede orde: U geeft het bedrag zelf aan een persoon of personen in Suriname.  Hartelijk dank.  

Leeftijdseis van 18 jaar

Het onderstaande heb ik naar het ministerie voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen gestuurd:

“Er zijn ook personen, die bij aankomst in Nederland 17 jaar oud waren. Deze personen zullen het gebaar van € 5.000,– niet krijgen. Zij hebben wel een AOW-gat van 4 procent. Uit verkregen informatie begrijp ik, dat er van het budget van € 122,1 miljoen  ca € 27 miljoen zal overblijven. Ik stel voor uit dit bedrag de personen van 17 jaar ook mee te laten doen. Van het restant bedrag kunt u wellicht de Surinaamse ouderen in Suriname ( van 1957 tot  en met 25-11-1975, die nog Nederlander waren en nu ca 81 jaar en ouder zijn) een bedrag  schenken. Het aantal personen in Suriname van 81 jaar en ouderen zal niet zo groot zijn”

Het antwoord van het ministerie voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen heb ik op 19 juli 2024 ontvangen:

Quote

“Beste meneer Lapar,  

Hartelijk bedankt voor uw mail en uw vraag. Ik wil u ook bedanken voor uw geduld. De beantwoording heeft langer geduurd dan we hebben bedoeld.  

U wil meer weten over de voorwaarden van het gebaar van erkenning voor Nederlandse ouderen van Surinaamse herkomst. Uw vraag gaat specifiek over de leeftijdseis. Een persoon heeft recht op het gebaar als het, naast andere voorwaarden, ten minste de leeftijd van 18 jaar had bereikt op het tijdstip, waarop deze persoon in Nederland ging wonen. U kunt alle voorwaarden vinden op deze pagina van de regeling van de overheid.  

Deze leeftijdseis bestaat omdat het gebaar is bedoeld voor mensen van Surinaamse herkomst die voor 1975 een bewuste keuze hebben gemaakt om naar Nederland te verhuizen. Daarom is gekozen voor de voorwaarde dat iemand 18 jaar of ouder moet zijn geweest. Dit is de leeftijd waarop mensen volwassen zijn en verondersteld wordt dat zij zelf bewuste keuzes kunnen maken. 

We begrijpen dat dit een teleurstelling is voor mensen die 17 jaar oud waren bij hun komst naar Nederland. Zij lopen het gebaar van erkenning en het eenmalige bedrag daardoor mis. Hier kunnen we helaas niets aan veranderen. De leeftijdseis moet namelijk goed onderbouwd zijn. Dit is niet meer zo als deze wordt veranderd, bijvoorbeeld naar 17 jaar.  

Op dit moment is niet duidelijk of, en hoe veel geld, er eventueel overblijft. Pas als duidelijk of dit het geval is, bepaalt het kabinet wat er wordt gedaan.  

Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd” Unquote

Beste mensen,  stichting FinanceSuriname hoopt, dat de huidige regering het restant bedrag zal verdelen onder de personen, zoals aangegeven.

Dennis Lapar, Directeur van Stichting FinanceSuriname

Email: [email protected] 

error: Kopiëren mag niet!