Joe Biden (81) trekt zich na storm van kritiek terug uit race voor presidentschap

De Amerikaanse president Joe Biden (81) trekt zich terug uit de presidentsrace. Dat heeft hij vandaag, zondag 21 juli, bekendgemaakt.

In een brief die hij deelt op X (zie onderaan) schrijft Biden dat het “de grootste eer van mij leven is geweest om te dienen als uw president”. “Hoewel het mijn bedoeling was om op te gaan voor een herverkiezing, ben ik ervan overtuigd dat het in het belang van mijn partij en mijn land om me terug te trekken en me volledig te richten op het laatste deel van mijn termijn al president.”

Hij zei later deze week de bevolking toe te spreken om zijn besluit toe te lichten. Biden zal zich de komende maanden die hem nog resteren als president focussen op het vervullen van zijn taken. Zijn ambtstermijn loopt af in januari 2025.

President Biden lag onder zware druk sinds het debat met Trump op 27 juni. De 81-jarige president werd mentaal niet fit genoeg geacht voor four more years. De druk vanuit zijn eigen partij om zich terug te trekken nam de afgelopen tijd snel toe. Peilingen deden de afgelopen tijd alle alarmbellen afgaan. De partij staat in vrijwel alle cruciale swing states op achterstand. 

Kiezers constateerden al veel langer dat Biden te oud lijkt om nog eens vier jaar president te zijn. Zijn partij wuifde de zorgen maandenlang weg, maar de Amerikaanse president raakte steeds verder in de problemen. Op de onlangs gehouden NABO-top in Washington maakte Biden een zeer pijnlijke fout: hij introduceerde de Oekraïense president Zelensky als ‘president Poetin’.

Volgens The New York Times is vorige week op verzoek van Biden onderzocht wat de kansen van vicepresident Kamala Harris zijn in de verkiezingen tegen Trump.

Zij is al huidige plaatsvervanger van de president de meest logische keuze om Biden op te volgen als presidentskandidaat. Te meer omdat zij als running mate toegang heeft tot de campagnegelden die Biden heeft opgehaald.

Reactie Donald Trump

De beslissing van Joe Biden om niet langer presidentskandidaat te zijn, lokt wereldwijd veel reacties uit. Niet alleen de Democraten, maar ook Donald Trump is er blij mee.

“De slechtste president in de geschiedenis van ons land.” Donald Trump was er =snel bij na het nieuws over Biden. Een goed woord over de huidige Amerikaanse president had hij niet over in een telefonisch interview met nieuwszender CNN.

In een bericht op het sociaal medium Truth Social schrijft Trump even later dat Biden nooit geschikt was om het land als president te dienen. “De corrupte Joe Biden was niet geschikt om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap en is zeker niet geschikt om te dienen – en is dat ook nooit geweest! Hij heeft de positie van president alleen bereikt door leugens en fake nieuws. En kijk nu eens wat hij ons land heeft aangedaan, met miljoenen mensen die onze grens overkomen, totaal ongecontroleerd, velen uit gevangenissen, psychiatrische instellingen en een recordaantal terroristen.”

Op het moment van het interview met CNN was nog niet duidelijk dat Biden Kamala Harris naar voren schoof als presidentskandidaat. Trump leek daar wel op te hopen. Aan de nieuwszender zei hij dat het makkelijker zou zijn om dit najaar Harris te verslaan dan Biden in de strijd om het Witte Huis. Ook Donald Trump Jr., zoon van, opende meteen de aanval op Kamala Harris. Hij noemde haar “nog incompetenter dan Joe Biden.”

error: Kopiëren mag niet!