Steeds meer berichten verschijnen wereldwijd in het nieuws over een toename van het aantal geregistreerde Covid-besmettingen. Zo werd bijvoorbeeld de bekende meerweekse wielerwedstrijd Tour de France getroffen door Covid. Enkele wielrenners moesten de Tour verlaten met Covid en in de diverse wielerteams zijn weer mondkapjes te zien. Ook de Amerikaanse president Joe Biden is geveld door het Corona-virus. En onder andere in Nederland is een toename van het aantal besmettingen waar te nemen.
“Heb ik nu griep, of heb ik Covid?”
Alles overziend rijst de vraag hoe het is gesteld in Suriname met Covid? Hoeveel mensen worden en zijn door het virus geveld? Vele burgers vragen zich dat af, vooral ook omdat veel mensen deze dagen zijn getroffen door griep, Men vraagt zich af, “heb ik nu een gewone griep of of heb ik Covid?”.
De redactie van Dagblad Suriname heeft minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin bij herhaling benaderd met de vraag wat de actuele Covid- en griepsituatie in het land is. Een reactie is vooralsnog uitgebleven. Het volk blijft dus in het ongewisse over de actuele Covid- en griepsituatie. Hoe open diverse landen wel zijn over dit issue, hoe zwijgzaam de Surinaamse autoriteiten zijn.
Corona verspreidt zich
Nederlandse media melden dat Corona zich de laatste tijd weer aan het verspreiden is in Nederland. Snotteren, verkoudheid, hoofdpijn, steeds meer mensen lopen weer Covid op. Dat wordt ook geconstateerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), want uit recente cijfers blijkt dat er sinds enkele weken een stijging van het aantal gevallen is, zo meldde het actualiteiten tv-programma EenVandaag donderdag 18 juli.
Eind april werd al gemeld in Nederlandse media, dat een nieuwe variant van het Corona-virus, de zogenoemde JN.1-variant, dominant is geworden in Nederland. JN.1 werd begin oktober vorig jaar al voor het eerst in Nederland waargenomen. Daarna nam het aantal besmettingen snel toe. Begin december ging het in meer dan de helft van de Corona-besmettingen om JN.1. Deze variant is iets anders dan de vorige dominante versie. Daardoor wist JN.1 de opgebouwde afweer tegen het virus te omzeilen. Ook eerdere varianten van het virus konden zich op die manier verspreiden.
Omdat het virus zich continu aanpast, moeten vaccins daar ook op worden aangepast. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat mensen van JN.1 ernstiger ziek worden dan van eerdere varianten.
Suriname is geen vreemde in Jeruzalem. Ook in Suriname zal het Coronavirus nog actief zijn. Maar, feitelijke informatie hierover wordt niet van overheidswege verstrekt. Worden Covid-patienten nog geregistreerd, kan men zich nog – en waar – laten vaccineren tegen het virus?
Het zou goed zijn, om mogelijke onnodige zorgen onder de bevolking weg te nemen, dat het ministerie van Volksgezondheid informatie over Covid en griep publiek maakt, zoals ook het geval is in andere landen,
Waarom zou een Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) die informatie niet kunnen verstrekken, zoals bijvoorbeeld het RIVM in Nederland wel doet.