Opmerkelijk: Gezicht van barbaarse dictator Ivan de Verschrikkelijke 440 jaar na zijn dood opnieuw gemaakt

Wetenschappers hebben het gezicht van Ruslands wreedste tiran, Ivan de Verschrikkelijke, 440 jaar na zijn dood opnieuw gemaakt. De digitale reconstructie van het gezicht van de eerste Russische tsaar is gemaakt van zijn schedel en een combinatie van methoden, waaronder het gebruik van gegevens van levende donoren.

Ivan stierf in 1584 en zijn graf werd in 1963 opgegraven door wetenschapper Mikhail Gerasimov. 

De Braziliaanse grafisch expert Cicero Moraes, hoofdauteur van het nieuwe werk, noemde het een “sterke en vastberaden” gelijkenis van de dictator.

Hij zei: “Volgens de studie van Dr. Gerasimov lijkt het erop dat Ivan zich overgaf aan een wanordelijk leven van overmatig eten en alcoholmisbruik. Dit moet zijn toestand in zijn laatste jaren hebben verergerd. Dit staat in contrast met het uiterlijk dat hij had toen hij jonger was, toen hij werd beschreven als lang, met prachtig haar, brede schouders, sterke spieren en een aangenaam gezicht.”

“Een interessant feit is dat ze een grote hoeveelheid kwik in zijn lichaam vonden, wat een verdachte vergiftiging opleverde. Maar gezien de gewoonten van die tijd, kan het zijn gebruikt als behandeling voor een gezondheidsprobleem.”

error: Kopiëren mag niet!