Minister Sewdien: “De overheid moet als een ondernemer denken en parastatalen afstoten”

“Verlieslatende parastatale bedrijven moeten zonder aanziens des persoon worden afgestoten of gesloten worden. Gemeenschapsgeld wordt hieraan verkwanseld.” Deze mening is minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) toegedaan. De bewindsman sprak voor de aanvang van de laatst gehouden Raad van Ministers vergadering. Volgens hem zijn de middelen van de staat schaars. Om die reden moeten parastatale bedrijven die geen winst of ontwikkelingsdoelen behalen worden afgestoten. 

“We moeten nuchter nadenken. De overheid moet als een ondernemer denken en zaken op een weegschaal plaatsen. We moeten afwegen wat belangrijk is”, aldus minister Sewdien. Volgens de bewindsman zijn voedselschaarste en de gevolgen van klimaatverandering belangrijke onderwerpen die breed gediscussieerd moeten worden. “De weer calamiteiten gaan zich blijven voordoen.” 

Andere gewassen telen 

Door de veranderende klimatologische situatie en de effecten daarvan zullen langzamerhand andere gewassen geteeld moeten worden in Suriname. Volgens Sewdien is het traject door het ministerie al ingezet. In diverse gebieden van het land worden experimenten uitgevoerd met niet-traditionele gewassen. Hij gaf aan dat het ministerie bezig is plaatselijke agrariërs te begeleiden in de productie van diverse nieuwe landbouwgewassen. ”Wij van LVV zijn er om te faciliteren zodat de boeren kunnen produceren”, aldus de bewindsman. 

De Surinaamse landbouwsector heeft de potentie om een succesverhaal te worden. Er is volgens Sewdien interesse in de regio over wat Suriname kan betekenen. Vooral nadat landen in de regio geteisterd worden door orkanen. De vraag naar voedsel is groot, meent de bewindsman.

Landbouwers en landbouwvoorlichters worden getraind in het waarborgen van de hygiënische veiligheid van landbouwgewassen. Volgens de minister worden boeren, agroverwerkers, exporteurs en alle andere relevante actoren bij elkaar gebracht om de exportmogelijkheden maximaal te benutten. 

error: Kopiëren mag niet!