1 voor 12 zoekt dringend hulp voor 61-jarige man met geamputeerde voet 

Stichting 1 voor 12 is naarstig op zoek naar hulp voor een 61-jarige man van Haïtiaanse afkomst, Vilmeney Lotere, wiens rechtervoet moest worden geamputeerd, is sinds dinsdag 16 juli opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). 

De man was door tussenkomst van de stichting uit zijn benauwde toestand gehaald op een adres aan Tineweg, een zijstraat van de Kwattaweg in de omgeving van De Schuilplaats. Hier lag hij al enkele weken hulpeloos in een smerige en ongezonde situatie. Zijn medische verzekering in het ziekenhuis is momenteel niet gedekt, omdat hij een Haïtiaanse Staatsburger is en de status heeft van niet-ingezetene. Hierdoor weigeren het Staatsziekenfonds (SZF) en de Basiszorg-afdeling van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) om de bejaarde man te verzekeren. 

Intussen ligt de man al enkele dagen ongedekt in het ziekenhuis en de kosten voor zijn behandelingen lopen elke dag op. Pogingen voor een interventie vanuit het ministerie van Volksgezondheid en de verzekeraar hebben tot nog toe geen resultaat opgeleverd. Daardoor heeft Louis Vismale, voorzitter van Stichting 1 voor 12, persoonlijk contact opgenomen met de directroce van het AZP Claudia Redan en de minister van Sociale Zaken Ines Pane. Zij hebben volgens Vismale wel gerespondeerd op zijn verzoek voor interventie. Redan en minister Pane bekijken de mogelijkheden en zullen Vismale berichten wat mogelijk is. Hij zegt echter wel diep teleurgesteld te zijn in de minister van Volksgezondheid. “Wij hebben contact gemaakt met de minister. Hij heeft nooit gereageerd en niet eens een menswaardige notitie getoond van wat kan en niet kan. Terwijl mevrouw Redan en minister Pane wel netjes terug hebben gereageerd”, benadrukt Vismale. 

De 1 voor 12-voorman doet een dringend beroep op de medische instanties, de verzekeraar en de overheid om deze bejaarde man te helpen aan zijn medische dekking. Ook doet hij een beroep op de samenleving voor een donatie om spullen, die de patiënt in het ziekenhuis nodig heeft, te kunnen kopen en eventueel te betalen voor zijn verzekering. Vismale geeft aan dat Vilmeney in 2019 naar Suriname kwam met het doel te werken. Tijdens werkzaamheden heeft hij op ongelukkigerwijze zijn voet geslagen aan een stuk hout. Na dit ongeluk werd hij ziek en begon zijn rechtervoet te rotten. De man was eerder wel verzekerd via SZF, omdat hij zelf betaalde voor zijn verzekering, maar zijn kaart is in 2020 vervallen en is nadien nooit meer verlengd. Doordat hij nu opgenomen is in het ziekenhuis wordt hij geweigerd door de verzekeraar en omdat hij niet-ingezetene is, kan hij ook geen aanspraak maken om via Bazo verzekerd te worden. 

“Toen de bejaarde ziek werd en niet meer werkte, kon hij zijn verzekering niet meer betalen. De man is als alleenstaande naar Suriname gekomen om te werken. Hij heeft geen familieleden hier in ons land. Hij werd opgevangen door enkele goedhartige mensen op het adres waar mijn mediaveldploeg hem heeft aangetroffen. Deze mensen zijn eveneens Haïtianen. Zij hebben bij onze stichting alarm geslagen voor dringende noodhulp. Ik heb mijn team erop afgestuurd en zij hebben snel en accuraat gehandeld. Hadden ze dat niet gedaan, konden wij een lijk daar aantreffen”, schets Vismale de situatie. 

De voorzitter merkt op trots te zijn op het team die dezelfde dag actie heeft ondernomen om de man van het adres te halen. Zij benaderden een goedhartige arts van de RGD-Kwatta, die heeft kunnen interveniëren om de man ondanks zijn vervallen SZF-kaart toch te laten opnemen en te behandelen door een chirug in het AZP. De chirurg heeft zonder de medische verzekering de patiënt met spoed behandeld. De voet van de man is geamputeerd. 

Vanuit 1 voor 12 wordt het dringend verzoek gedaan aan de samenleving, de overheid, onze medische instanties en de verzekeraar om deze bejaarde man te helpen met zijn ziektekostenverzekering, zodat de kosten die nu gemaakt worden in het ziekenhuis, betaald kunnen worden. Contact kan worden opgenomen met Louis Vismale op het nummer +597 8671288. 

error: Kopiëren mag niet!