Servicestation exploitanten dreigen met acties: “Situatie Onhoudbaar”

De Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) luidt de noodklok. De financiële druk op exploitanten van servicestations is onhoudbaar geworden, en zonder snelle maatregelen dreigt een groot aantal servicestations gedwongen te worden hun deuren te sluiten.

De recente verhoging van de government take, de marktconforme aanpassing van de tarieven voor nutsvoorzieningen en de verhoging van het minimum uurloon hebben de exploitatiekosten van servicestations de pan uit laten rijzen. Terwijl de kosten torenhoog worden, blijven de winstmarges onaangetast, en in veel gevallen zijn ze zelfs lager dan die van basisgoederen. De SSEB heeft op het hoogste niveau voorstellen gedaan om de winstmarges van de pomphouders te verbeteren, maar deze zijn zonder resultaat gebleven.

Een ander slepend probleem is de SRD 0,50 korting die ooit door de overheid aan de samenleving werd gegeven, maar uiteindelijk door de pomphouders werd gefinancierd. Dit probleem is nooit opgelost en blijft een extra financiële last voor de exploitanten.

Ondanks talloze gesprekken met de overheid over deze urgente kwesties, is er niets veranderd. De voorgestelde maatregelen bieden geen enkele verlichting. Deze nalatigheid van de overheid heeft de situatie alleen maar verslechterd en het vertrouwen van de pomphouders in de overheid totaal ondermijnd.

Op randje van faillissement

De situatie is nu zo ernstig, dat veel servicestations op het randje van faillissement balanceren. Zonder onmiddellijke actie van de overheid om de lasten te verlichten, zullen exploitanten geen andere keuze hebben dan tot drastische acties over te gaan. Dit kan variëren van werkonderbrekingen tot volledige sluitingen van stations, wat ernstige gevolgen zal hebben voor de brandstofvoorziening in het land.

De SSEB eist onmiddellijke en effectieve maatregelen van de overheid om deze crisis te bezweren. “Wij eisen maatregelen die de exploitanten een eerlijke kans geven om te overleven en bij te dragen aan de economie van Suriname. De tijd dringt en wij zullen niet langer afwachten”, waarschuwt de voorzitter van de SSEB, mr. drs. Guno Castelen.

error: Kopiëren mag niet!