QatarEnergy sluit zich aan bij Chevron in blok voor kust Suriname 

Qatars staatsenergiegigant QatarEnergy heeft een deal gesloten met de Amerikaanse olie- en gasgigant Chevron om een ​​belang te verwerven in een productiedelingscontract (PSC) voor een blok voor de kust van Suriname.

Hierdoor zal Qatar een werkbelang van 20% verwerven in blok 5 voor de kust van Suriname, in samenwerking met Chevron. Het Amerikaanse bedrijf blijft aan als operator en behoudt een belang van 40%, hetzelfde als Paradise Oil Company, een dochteronderneming van Staatsolie.

Saad Sherida Al-Kaabi, de president en CEO van QatarEnergy, zei: “Deze overeenkomst onderstreept onze voortdurende toewijding aan het verkennen van de veelbelovende bekkens van Suriname en markeert een opwindend nieuw partnerschap met Chevron in de internationale upstreamsector. We zijn verheugd om deze overname met onze partners af te ronden en kijken ernaar uit om met hen samen te werken in blok 5 voor de kust van Suriname. Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om de autoriteiten van de Republiek Suriname en onze partner Chevron te bedanken voor hun steun bij het bereiken van deze overeenkomst.”

Blok 5 bevindt zich in ondiepe waterdieptes van ongeveer 30-45 meter voor de kust van Suriname. De licentie gaat over naar de tweede exploratiefase, wat een verbintenis inhoudt om een ​​exploratieput te boren.

Staatsolie en Chevron tekenden in 2021 een PSC van 30 jaar voor blok 5. De Amerikaanse grootmacht had eerder een belang van 60% in het blok, maar besloot later dat jaar 20% over te dragen aan Shell.

De Qatarese gigant heeft ook belangen in andere blokken voor de kust van Suriname. In mei 2023 tekende het een deal om een ​​belang te houden in blokken 6 en 8, terwijl PSC’s voor blokken 63, 64 en 65 in december 2023 met partners werden ondertekend.

error: Kopiëren mag niet!