De korpschef van de Surinaamse politie, Bryan Isaacs, heeft benadrukt dat de illegale handel in sigaretten en alcoholhoudende dranken aanzienlijke negatieve gevolgen heeft. Hij noemde specifiek het verlies van staatsinkomsten, oneerlijke concurrentie en mogelijke gezondheidsrisico’s als kritieke punten.
Volgens criminoloog Patrick is Isaacs’ analyse juist, maar toch is er meer aandacht nodig voor de verfijnde wijze waarop deze handel plaatsvindt en hoe dit aangepakt kan worden.
Patrick stelt dat de criminelen op geraffineerde manieren te werk gaan, hoewel de exacte methodes vaak onbenoemd blijven in officiële verklaringen. De smokkel vindt plaats via een gestage stroom van containers die het land overspoelen, met eindbestemmingen zoals Brazilië. Dit wijst op een georganiseerde, goed gecoördineerde operatie.
De financiële schade voor de staat is aanzienlijk. Volgens Patrick kunnen de staatsinkomsten die gemist worden door smokkel eenvoudig berekend worden door te kijken naar de daling in legale importen vergeleken met eerdere jaren. Omdat originele sigaretten duur zijn, drijft dit de vraag naar goedkopere, illegale alternatieven op.
Patrick suggereert dat een slimme beleidsverandering vanuit de overheid een deel van het probleem zou kunnen oplossen. Als de overheid zou besluiten om de invoerrechten op legale sigaretten te verlagen, dan zouden de legale alternatieven betaalbaarder worden, waardoor de prikkel om illegale sigaretten te kopen afneemt. Dit zou niet alleen de staatsinkomsten verhogen door verhoogde legale verkoop, maar ook de neiging tot illegaliteit verkleinen.
Zolang de illegale markt veel winst oplevert, zullen criminelen aanzienlijke financiële middelen hebben om controlemechanismen te omzeilen of te corrumperen. Patrick benadrukt dat een gecombineerde benadering van strengere controle en economische incentives nodig is om deze vorm van criminaliteit effectief tegen te gaan. “Het is een kwestie van de economische drijfveren te begrijpen en daar slim op in te spelen”, aldus Patrick.