De discussies en debatten in de media en binnen de samenleving omtrent de positie en mogelijkheden van/voor alle bevolkingsgroepen zijn niet zelden ontbloot van emotie. Verwarrend als daarbij het inhouds- met het betrekkingsniveau door elkaar worden gehaald bij het onderbouwen van eigen standpunten en/of opvattingen.
Mijn Paradigma inzake de Surinaamse Multiculturele Samenleving is mede gevoed door o.a. de publicaties Professor Dr. Rudolf van Lier, (samenleving in een grensgebied), professor dr. Jack Menke (mozaïek van het Surinaamse volk, redactie J.Mencke) De Grondwet van de Republiek Suriname, Publicaties Van het Algemeen Bureau v/d Statistiek in Suriname
De Grondwet van Suriname zou zeker gelet de ontwikkeling sinds 1987 aanpassingen verdienen. Nochtans biedt de Grondwet voldoende handvatten voor toepassing en handhaving van wet en recht. Vernieuwen is daarbij een continu proces.
Mijn pleidooi luidt: De Staat Suriname ontkomt niet aan het ontwikkelen van transparant beleid inzake bevolkingsrepresentatie, -afspiegelen en -quotering bij het werven, selecteren en aanstellen van menskracht voor de Overheid en al haar instituties. De Grondwet biedt die mogelijkheid; Met name verwijs ik in het bijzonder naar de hoofdstukken en artikelen;
Hfdstuk 1 /Art. 4 (vier) lid A t/m F, Hfdstuk 5/Art. 8 t/m 23, Hfdstuk 6/ Art 24 t/m 28,Hfdstuk 7/ Art.40 t/m 41 van onze Moederwet
Bovenstaande Grondwetsartikelen dragen bij aan het juridisch kader van de afspiegeling van de multiculturele samenleving welke in alle instituties, bedrijven en diensten van de overheid merkbaar moet zijn. De percentages per etnische bevolkingsgroep zijn gerelateerd aan bevolkingsgegevens van het Algemeen Bureau v/d Statistiek. Organiseren, verenigen en vergaderen op basis van een etnische samenstelling moet altijd mogelijk zijn in een samenleving met meerdere bevolkingsgroepen. Het fundament van een Democratische Rechtstaat en basis voor in stand houden en ontwikkelen van specifieke cultuureigen-aardigheden is een leidraad daarbij. Domineren van de ene cultuurgroep door de ander zal nimmer mogen plaatshebben. Mijn vertrekpunt inzake Suriname zijn de volgende basisgroepen: de Inheemsen, de Hindoestanen, de Nazaten van afrikanen, de Indonesische, de Chinese en cluster van overige. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is belast met de coördinatie en uitvoeren van dit afspiegelingsbeleid met de instrumenten van het Functie Informatie Systeem (FISO) als ondersteuning.
Tot slot noem ik enkele argumenten ter ondersteuning van mijn pleidooi:
- Gelijkheid en rechtvaardigheid
- Correctie van historische ongelijkheden: Etnische quota helpen bij het corrigeren van historische ongelijkheden door te zorgen voor eerlijke vertegenwoordiging van alle etnische groepen in overheidsdiensten.
- Gelijke kansen: Het zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun etnische achtergrond, gelijke kansen krijgt op werk en promotie binnen de overheid.
- Sociale cen nationale eenheid
- Vermindering van etnische spanningen: Door een evenwichtige vertegenwoordiging te waarborgen, verminderen quota de gevoelens van uitsluiting en marginalisatie, wat bijdraagt aan sociale cohesie.
- Versterking van nationale eenheid: Een diverse en representatieve overheid kan beter inspelen op de behoeften van alle bevolkingsgroepen, wat leidt tot een sterker gevoel van nationale eenheid.
- Verbetering van de overheidsfunctionering
- Diversiteit als kracht: Een diverse groep ambtenaren brengt verschillende perspectieven en ideeën met zich mee, wat kan leiden tot innovatief beleid en betere besluitvorming.
- Verhoogde efficiëntie: Etnische quota kunnen de efficiëntie van de overheid verbeteren door een meer inclusieve werkomgeving te creëren waar alle medewerkers gemotiveerd zijn om bij te dragen.
- Internationale Verplichtingen en Imago
- Naleving van mensenrechtenverdragen: Suriname heeft internationale verplichtingen ten aanzien van mensenrechten en non-discriminatie. Het implementeren van etnische quota helpt bij de naleving van deze verplichtingen.
- Positief Internationaal Imago: Het aannemen van progressieve maatregelen zoals etnische quota kan Suriname’s imago op het internationale toneel verbeteren als een land dat serieus werk maakt van inclusie en diversiteit.
- Economische Voordelen
- Economische groei: Diversiteit in de werkplek wordt vaak geassocieerd met hogere productiviteit en economische groei. Een diverse overheid kan bijdragen aan een beter economisch klimaat.
- Verhoogde Investeringen: Een stabiele en inclusieve samenleving is aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders.
Drs. Eric Sinester, Andragoog en Organisatiedeskundige heeft in zijn arbeids- en studieverleden binnen en buiten Suriname voornamelijk te doen gehad met gedragsbeïnvloeding bij veranderingsprocessen, waaraan hij leiding gaf zowel binnen Overheid en particuliere zelf- organisaties. Het wegnemen c.q. voorkomen van achterstelling en uitsluiting van bevolkingsgroepen in de samenleving vertoont een breed pallet aan programma’s, activiteiten en processen op basis van integer en transparante beleidskeuzen.
E, Sinester,