Bescherming van honden en andere huisdieren tijdens zware regenval

De laatste tijd regent het erg hard, waardoor mensen extra maatregelen treffen voor de veiligheid van zichzelf, hun woning, vervoermiddelen en meer. Vanwege de frequent slechte weersomstandigheden wordt binnen de gemeenschap ook speciale aandacht gevraagd voor de bescherming van huisdieren, vooral honden die buitenshuis aan de ketting staan tijdens de zware regenval.

Dagblad Suriname vroeg een reactie aan Sandra van der Linden, de beheerder van het dierenasiel (Stichting Dierenbescherming Suriname), over de gevolgen voor huisdieren, met name honden, die langdurig aan de ketting worden gehouden tijdens zware regenval.

“Het is heel slecht voor de honden, ze lopen grote gezondheidsrisico’s op als ze lang in regen moeten staan”, geeft zij aan. 

Ten eerste is regenwater, evenals het water dat blijft staan op het erf of afkomstig is uit goten of rioleringen, niet schoon. Hierdoor bevat het water veel bacteriën die het risico op maag- en darminfecties en wormen vergroten. Daarnaast kan het water de ziekte van Weil veroorzaken, zowel bij honden als bij mensen. “Deze ziekte is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij veel dieren”, benadrukte Sandra. 

Volgens haar is een ander groot probleem het effect op hun huid. Door langdurig te staan in water loopt een hond het gevaar op wondjes en wordt het risico op ontstekingen vergroot. Bovendien kunnen honden het koud krijgen, waardoor hun weerstand afneemt. Dit verhoogt opnieuw het risico op ziektes. Verder slaapt de hond altijd liggend, als zijn hele omgeving nat is kan hij dus niet slapen. 

Aan de beheerder van het dierenasiel werd gevraagd hoe eigenaren van huisdieren, zoals honden, hun dieren het best kunnen beschermen tijdens extreme weersomstandigheden. Daarop geeft  zij het volgende advies: “Zorg altijd voor een droge plek voor uw huisdieren.”

Ze geeft als voorbeeld een trap te plaatsen waar de honden en overige dieren tijdelijk op kunnen slapen, maar denk ook aan een oude stoel of tafel. “Als u dergelijke spullen niet heeft, kunt u met stenen en een plank of met pallets een verhoging maken, ook een kruiwagen kan een goede oplossing zijn”, aldus Sandra van der Linden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!