Opsporingsdiensten geïnformeerd over illegale handel in sigaretten en alcoholhoudende dranken

Een eendaagse zogenoemde bewustwordingssessie inzake de illegale handel in sigaretten en alcoholhoudende dranken vond maandag 15 juli plaats in het Marriott Hotel. Diverse afdelingen van het Korps Politie Suriname hebben hieraan deelgenomen alsook de Douane, de Kustwacht, leden van het Openbaar Ministerie en de Braziliaanse Politie Attaché in Suriname, zo bericht het Korps Politie Suriname.

De sessie werd verzorgd door Link Marketing Solutions, vertegenwoordigd door Marcel Vonsee, in samenwerking met BAT in de persoon van Josiane Khan. Er werden tijdens de sessie ook presentaties verzorgd door vertegenwoordigers van MITRA, Royal Tobacco, Suriname Alcohol Beverages en Maxim’s/Philip Morris International.

De sessie had tot doel om inzichten van de deelnemers te verbreden met betrekking tot de problematiek van de illegale handel in sigaretten en alcoholische dranken. De sessie werd geopend door korpschef Bryan Isaacs. Hij gaf aan dat de illegale handel in sigaretten en alcoholische dranken, negatieve gevolgen met zich meebrengen. Hij noemde verlies van staatsinkomsten, oneerlijke concurrentie en mogelijk gezondheidsissues. De illegale handel in deze goederen gebeurt geraffineerd. 

De illegale handel in sigaretten en alcoholische dranken, wordt gerekend tot overtreding van de Wet Economische Delicten en is ook een gronddelict van money laundering. Het is voor criminelen een lucratieve handel. Om deze in te dammen kunnen er parallelonderzoeken worden gedaan, waarbij overtreding van de Wet Economische Delicten wordt onderzocht en tegelijkertijd een witwasonderzoek ingesteld wordt tegen de verdachte. Deze kunnen natuurlijke personen of rechtspersonen zijn. 

Overspoeld met containers vol illegale sigaretten

Criminelen overspoelen doelbewust Suriname  met containers inhoudende illegale sigaretten. Deze ladingen hebben Suriname of Brazilië als eindbestemming. Een aantal van deze criminele netwerken is al in beeld gebracht. Die zullen worden aangepakt met witwasonderzoeken. 

error: Kopiëren mag niet!