Opmerkelijk: Grot gevonden op de maan

“Mogelijke uitvalsbasis voor astronauten”

Op slechts 400 meter van waar Neil Armstrong en Buzz Aldrin 55 jaar geleden zijn geland op de maan hebben Italiaanse en Amerikaanse wetenschappers een grot ontdekt die op meer dan 100 meter diepte ligt, onderin een diepe kuil.  

De kuil, waarvan wetenschappers vermoeden dat er nog honderden andere zijn op de maan, zou miljoenen of miljarden jaren geleden ontstaan zijn toen lava op de maan stroomde en er zo een tunnel onder het gesteente ontstond.

De ingang van de grot ligt op meer dan 100 meter diepte en de grot zelf zou zo’n 40 meter breed en tientallen meters lang zijn. Dat staat allemaal beschreven in een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.

De Maansatelliet Lunar Reconnaissance Orbiter heeft in 2010 al beelden gemaakt van kuilen waarvan wetenschappers dachten dat het grotingangen konden zijn. Nu hebben ze echt bewijs door met een radar door te dringen in de opening van een kuil.  

“Maangrotten zijn al meer dan 50 jaar een mysterie. Het was dus spannend om eindelijk het bestaan ervan te kunnen bewijzen”, zeggen onderzoekers Leonardo Carrer en Lorenzo Bruzzone van de Universiteit van Trento aan persbureau AP.  

Volgens de wetenschappers kan de grot gebruikt worden om een langere periode op de maan te overbruggen. De maangrot kan namelijk bescherming bieden tegen schadelijke straling, extreme temperatuurverschillen en kleine meteorietinslagen.  

“Het leven op aarde is ook begonnen in grotten, dus het is logisch dat mensen ook op de maan veel hebben aan die grotten”, zegt professor Carrer.  

error: Kopiëren mag niet!