Alles wat de klok slaat is oil & gas. Suriname is de laatste jaren beland in een spiraal van euforie, waarbij alles wat de klok slaat oil & gas betreft.
De eerste woorden die onze baby’s straks zullen leren uitspreken zijn geen “papa en mama”, maar “oil & gas”. Wij worden in de toekomst, allen de nieuwe miljonairs van de wereld.
Het verbaast dan ook niet, dat dit een drijfveer is geworden voor de politiek om harder dan ooit de arena in te gaan ten einde regeermacht te verkrijgen in 2025 bij de te houden verkiezingen.
Is het u niet opgevallen dat de politieke partijen veel eerder dan normaal begonnen zijn met hun verkiezingscampagne. Alle normen en waarden worden terzijde gezet en het abnormaal smijten met vuil is significant. De toekomst van Suriname ziet er met deze ontwikkeling lucratief uit en de dollartekens rollen reeds in de grote ogen van de beleidmakers en hun paria’s.
Grote en kleine beurzen, seminars en sessies worden georganiseerd omtrent oil & gas, waarbij steeds wordt benadrukt wat de positieve ontwikkelingen zullen zijn voor economie. De spin-off zet alle reeds bestaande en opkomende entrepreneurs in de race tot succes. Suriname is een land van interesse geworden voor de buitenwacht die als honingbijen, voornamelijk uit het westen op ons afkomen.
Suriname is in een hype en wij lijken wel te zijn verworden tot gehypnotiseerde zombies, die slechts met materialistische ogen naar deze ontwikkeling kijken en de andere kant van de medaille negeren.
Elke ontwikkeling heeft een positieve en een negatieve kant, wat ons wordt voorgehouden zijn slecht de positieve effecten voor ons land. De grote multinationals met wie Suriname in zee is gegaan en die zoals gewoonlijk het merendeel van de winst zullen opstrijken en Suriname met kruimels zullen blij maken hebben ons de negatieve ecologische gevolgen onthouden.
Deze wolven van wie het slijm de bek af valt, hebben niets van doen met goede bedoelingen voor ons land en willen de voorraden van onze natuurlijke hulpbronnen slechts uitputten, terwijl zij hun eigen voorraden als reserve veiligstellen.
De legendarische profeet Bob Marley heeft ons geleerd “know your history”. Zijn wij de geschiedenis van Suralco in Suriname vergeten? Na tientallen jaren ons bauxiet te hebben weggedragen hebben zij harteloos het land verlaten en ons achtergelaten met de ellende van “niet weinig chemisch afval” in onze bodem.
Ooit zullen wij geconfronteerd raken met de negatieve gevolgen van deze misdaad, waarbij ons nageslacht met dit drama in de natuur zal moeten delen.
Wij weten dat in het Midden-Oosten, waar enkele oliesjeiks als biljonairs leven, de rest van het volk pinaart in de droge woestijnen en steeds in oorlog is met elkaar. Niet eens cactussen zijn er in deze verpeste natuur te bespeuren. Terwijl de wereld worstelt met klimaatverandering en zich keert tegen fossielen brandstof, welke gestadig plaats maakt voor schone zonne-, wind- en waterenergie, verheugen wij ons met oil & gas, welke in de toekomst verbannen zal worden. Er zijn tientallen steden in de wereld, die reeds draaien op schone energie.
Wij kunnen nu nog pronken met onze bosrijke natuur en al onze natuurlijke hulpbronnen. Met het klein- en grootschalig mijnen van goud als ook het alla dol kappen van ons bomen zijn wij reeds flink op het predicaat van schone natuur kwijt te raken.
Het gebruik van zwaar materieel, cyanide en kwik zijn aan de orde, dus zijn wij op korte termijn reeds bezig met onze eigen destructie. Het grootste rendement uit deze sectoren wordt letterlijk het land uitgedragen en als wij zijn uitgeput zullen onze kinderen zitten met de gevolgen. Nu krijgt Suriname een nieuwe rookworst voor de neus gehangen. Deze kanker heet oil & gas.
Je hoeft geen milieudeskundige te zijn om te weten dat je met elke vorm van mijnen de natuur verstoord. Verstoring van de natuur kan catastrofale gevolgen hebben voor mens en dier. Wij ervaren nu al de ongekend harde regens en windhozen in Paramaribo. Wat als wij straks mede als gevolg van oil & gas productie te maken zullen krijgen met tsunami’s, aardbevingen en hurricanes met als gevolg natuurramp schade.
Zijn er met de maatschappijen afspraken gemaakt over het menselijk falen bij al de boringen, waarbij er onherstelbare milieuverontreiniging zal ontstaan in de zee en op het land. Kortom is er samen met de partners voldoende gebrainstormd over de negatieve natuureffecten bij deze olie en gasproductie.
In Nederland heeft men reeds drastische maatregelen getroffen met betrekking tot de gasindustrie. De bodemverzakkingen en de gevaren zijn zo groot dat schade niet in geld is uit te drukken. Een seismologisch seminar met betrekking tot olie en gasproductie in Suriname hebben wij tot nog toe niet gehad. Zal deze ontwikkeling onze sociaal maatschappelijke orde ook niet ernstig verstoren. Vermits de ondeugden als hebzucht begerigheid ons kunnen doen verworden tot aasgieren, die zichzelf bestrijden.
Surinamers laten wij heel bedachtzaam omgaan met deze ontwikkeling en niet alleen luisteren naar de lucratieve berichtgeving van de beleidsmakers. De Guyanese regering heeft nu al een dispuut met een multinational in de oliesector, waarbij gebleken is dat het land voor tientallen miljoenen dollars is benadeeld. Een strijd leveren tegen deze giganten is vechten tegen de bierkaai.
Wij hebben met zijn allen een verantwoordelijkheid naar ons nageslacht en dienen met een eerlijke integrale benadering te kijken naar deze utopie rond oil & gas.
Vast staat dat geen enkele vorm van mijnen op lange termijn duurzame ontwikkeling tot gevolg kan hebben.
God bless Suriname.
Omar T.