De afgelopen dagen werden onder andere de inwoners van Paramaribo geconfronteerd met stevige regen- en onweersbuien, vooral in de namiddag. Natuurlijk, zoals Surinamers al tientallen jaren weten, leiden die regenbuien tot de nodige overlast: doorgaande- en andere wegen die veranderen in kolkende rivieren en ondergelopen percelen en woningen. Je zou denken, dat de bevolking zo langzamerhand wel gewend is geraakt aan de overlast door regen en dat achtereenvolgende regeringen er maar niet in slagen om de ontwatering van Groot Paramaribo afdoende aan te pakken. Complete ontwateringsplannen heeft de regering voorhanden, maar die liggen te verstoffen in ambtelijke bureaulades.
Het volk weet hoe om te gaan met wateroverlast
Daarenboven is ook het besef bij de huidige regering afwezig, dat het volk onderhand wel weet hoe zij moet omgaan met stevige regenbuien en de gevolgen ervan, wateroverlast. Dat blijkt uit het feit dat zowel het ministerie van Volksgezondheid als het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) op dezelfde dag via persberichten adviezen geven aan de bevolking ter bescherming tegen de wateroverlast.
Adviezen voor kleine kinderen
Maar, het zijn allemaal cliché-adviezen, adviezen die ouders aan hun kleine kinderen zouden geven, maar niet regeringsadvjezen aan een bevolking die al jaren met fikse regenbuien en wateroverlast wordt geconfronteerd en dondersgoed weet hoe te handelen, wat te doen en wat niet te doen.
Maar Volksgezondheid en het NCCR zien dat wat anders en achten het toch noodzakelijk om met hun alom bekende adviezen op de proppen te komen, in plaats van er met de regering voor te zorgen dat de overlast voor het volk tijdens noodweer (lees: regenbuien en -buitjes) beperkt blijft door het aanpakken van de ontwatering en riolering van de stad.
“Waterdichte laarzen”
Het ministerie van Volksgezondheid vindt het nodig om de bevolking dringend te adviseren om ziektes te voorkomen door niet in ondergelopen straten, bermen of erven te gaan. Wateroverlast kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waaronder de verspreiding van watergedragen ziektes, aldus het ministerie.
“Stilstaand water kan bacteriën, virussen en parasieten bevatten die ziekten zoals leptospirose, dengue en cholera kunnen veroorzaken.” Maar, dat is toch zo langzamerhand algemeen bekend in de samenleving? Zo ook het cliché-advies om “waterdichte laarzen” (tja, waterdichte laarzen….) en handschoenen te dragen om contact met vies water te voorkomen. Geen handschoenen, dan maar de handen goed wassen met “schoon water en zeep”, zo schrijft Volksgezondheid.
Voorbereiden op zware regenbuien
Coördinator Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing roept de bevolking zich op om zich voor te bereiden op zware regenbuien.
NCCR: “Voorzichtig navigeren door ondergelopen straten”
Het NCCR meldt in een persbericht een aantal adviezen aan de samenleving om zich voor te bereiden op mogelijke wateroverlast en rukwinden. “Waardevolle apparatuur en matrassen moet men op verhogingen plaatsen om waterschade te voorkomen. Mensen worden dringend geadviseerd zich met laarzen te verplaatsen en voorzichtig te zijn bij het navigeren door ondergelopen straten om ongelukken te vermijden. Gebruik een stok om te tasten of er geen open put of gat onder het water zit.”
Tja, het is allemaal zo vanzelfsprekend en voor de hand liggend. Zou het volk dit allemaal niet weten?? De bevolking is toch niet een kudde koeien van zondag?
Ongedierte wil ook droog blijven
Slijngard wijst ook erop dat door wateroverlast er een dreiging is van ongedierte, denk aan ratten en slangen die droge stukken grond zoeken.
Serieus nemen
De adviezen, tips, van het NCCR en Volksgezondheid zijn ongetwijfeld goed bedoeld. Maar, de samenleving ziet liever wat meer activiteiten op het gebied van verbetering van de ontwatering, van de riolering, het opschonen van trenzen en dergelijke om directe wateroverlast voor bewoners zo gering mogelijk te houden. Alle goedbedoelde adviezen zijn slechts cliché-woorden, waar het volk werkelijk niets aan heeft. Het volk wil serieus genomen worden en niet als kleine kinderen.