DNA keurt wijzigingen WMTF en Wet Internationale sancties goed

Met de goedkeuring van algemene stemmen (39) dinsdag door de Nationale Assemblee van de wijzigingen in de Wet ter voorkoming en bestrijding van Moneylaundering en Terrorisme Fianciering (WMTF) en de Wet Internationale Sancties, heeft Suriname belangrijke stappen gezet in de richting van het voldoen aan maatregelen van de Financial Action Task Force (FATF). 

Het voldoen aan de FATF-maatregelen is belangrijk om te voorkomen dat Suriname “ge-blacklist” wordt en daardoor uitgesloten wordt van international financiële systemen. De FATF-maatregelen worden aan alle lidstaten voorgeschreven om te voorkomen dat financiële systemen in de wereld worden misbruikt om gelden verkregen uit criminaliteit, worden witgewassen en of worden aangewend om terroristische activiteiten te financieren.

De Wet Internationale Sancties van 2014 is een kaderwet. Het is de grondslag voor de uitwerking van (inter)nationale regels ter uitvoering van de internationale sanctiemaatregelen die op grond van verdragen of bindende besluiten van volkenrechtelijke organisaties worden opgelegd aan landen en of personen. 

De sanctiemaatregelen zijn dwingende instrumenten die worden ingezet met betrekking tot de handhaving of het herstel van de internationale vrede en veiligheid of de bevordering van de internationale rechtsorde. 

De Wet Internationale Sancties moest worden gewijzigd, omdat deze wet niet volledig voldeed aan de maatregelen van FATF-aanbeveling 6. Die aanbeveling heeft betrekking op gerichte financiële sancties.

Met de wijzigingen van de Wet ter voorkoming en bestrijding van Moneylaundring en Terrorisme Ginanciering wordt de wet in lijn gebracht met maatregelen van Aanbeveling 10 van de Financial Action Task Force. Er waren enkele tekortkomingen in de wet. De wijzigingen zijn van redactionele- en wetgevingstechnische aard en zijn voornamelijk geconcentreerd rond het verrichten van verplicht cliëntenonderzoek door financiële dienstverleners bij transacties.

error: Kopiëren mag niet!