Advocaten staken in Delhi, India, vanwege hervorming van strafrecht

Duizenden advocaten in de Indiase hoofdstad protesteerden maandag tegen een hervorming van het strafrecht door weg te blijven van hun werk en rechtszittingen te boycotten, terwijl de tegenstand tegen de veranderingen toenam.

Velen zijn boos over de nieuwe wetten die op 1 juli zijn ingevoerd en die de bevoegdheden van de politie uitbreiden om mensen in voorlopige hechtenis te houden en rechters verplichten om binnen 45 dagen na afloop van een proces schriftelijke uitspraken te doen.

De regering van premier Narendra Modi heeft de veranderingen verdedigd – die ook de doodstraf voor groepsverkrachting van vrouwen onder de 18 omvatten – door te zeggen dat ze “slachtoffergericht” zijn, het systeem moderniseren en “een einde maken aan het eindeloze wachten op gerechtigheid”.

Maar advocatenorganisaties, oppositiepartijen en activisten hebben opgeroepen tot een pauze, omdat de veranderingen de politie buitensporige bevoegdheden zullen geven en de druk op een toch al overbelast rechtssysteem zullen opvoeren, terwijl advocaten proberen de nieuwe wettelijke bepalingen te interpreteren en aan te vechten.

error: Kopiëren mag niet!