Vitale oceaanstroming dreigt in te storten

DOOR PHIL BAINBRIDGE
July 16, 2024 – Een nieuwe studie suggereert dat de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) – het belangrijkste oceaanstromingssysteem in de Atlantische Oceaan – rond 2050 zou kunnen kantelen naar een ineenstorting.

AMOC levert warmte aan de golfstroom en transporteert warm, voedselrijk zout water noordwaarts naar de pool, waar het afkoelt en zinkt, maar het versnelde smelten van de Groenlandse ijskap en de afvloeiing van gletsjers verstikken de stroming steeds meer.

De ineenstorting van het AMOC is een van de vijf belangrijkste klimaatomslagpunten, waaronder de ineenstorting van de ijskappen op Groenland en West-Antarctica, het wijdverbreide ontdooien van de permafrost en de dood van koraalriffen in warme wateren. Het zou waarschijnlijk de moessons in India verstoren en leiden tot droogte in Zuid-Amerika en West-Afrika, terwijl de temperaturen in Noord-Europa een plotselinge, ernstige daling zouden ondergaan en de stormen zouden toenemen. De zeespiegel aan de Noord-Amerikaanse oostkust zou snel met ongeveer zestig centimeter stijgen, en een deel van het Amazone-regenwoud zou uitdrogen. Het transport van essentiële voedingsstoffen naar de Noord-Atlantische Oceaan zou tot stilstand komen en het zeeleven bedreigen.

error: Kopiëren mag niet!