Suriname mede-voorzitter 20e CARICOM-Japan consultatie te Georgetown, Guyana

In het CARICOM Secretariaat te Georgetown, Guyana, vond vrijdag 12 juli de 20ste CARICOM-Japan consultatie plaats. De vergadering werd mede-voorgezeten door Suriname, in de hoedanigheid van de eerstvolgende voorzitter van de Ministeriële Raad voor Buitenlandse Zaken van de CARICOM, ambassadrice Liselle Blankendal. 

De bijeenkomst stond in het teken van de viering van de meer dan dertig jaar relatie sinds de eerste CARICOM-Japan consultatie in 1993. De CARICOM en Japan hebben op regelmatige basis deze consultaties met elkaar. Hierin wordt verder richting gegeven aan de toekomstige politieke- en economische betrekkingen alsook wordt de voortgang beoordeeld van de technische samenwerkingsactiviteiten om zodoende eventuele knelpunten of beperkingen bij de implementatie daarvan op te lossen. 

Ter illustratie van de wederzijdse relatie noemde ambassadrice Blankendal de technische samenwerking tussen beide partijen, met name op het gebied van rampenbeheersing, capaciteitsopbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering,waar sprake is geweest van kennisuitwisseling en ondersteuning. 

De ambassadrice sprak haar erkentelijkheid uit voor de hulp die Japan onlangs heeft geboden aan de door orkaan Beryl getroffen lidstaten. Deze geste van solidariteit werd zeer gewaardeerd gezien de gevolgen van de ravage waar nog steeds mee geworsteld wordt.

Japan gaf tot slot aan dat er een nog nader te bepalen bedrag zal worden aangeboden aan de CARICOM-lidstaten voor projecten ter bevordering van de industriële ontwikkeling en technologieoverdracht.

De 8ste CARICOM-Japan Ministeriële vergadering zal van 11 – 14 december 2024 in Japan plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!