Nieuwe impuls

De ontwikkelingen op het politieke vlak in de USA zijn belangrijk, omdat de keuzes van de Amerikaanse regering uiteindelijk invloed hebben op de economie van de gehele wereld. We zien nu dat het de VN niet lukt om de vrede in de wereld te bepalen en te beïnvloeden. Er worden onnodige agressieve oorlogen zoals in Oekraïne en in Palestina waar de wereld toekijkt. De wereld kan niets uithalen tegen landen als Rusland en Israël. We hebben eerder aangegeven dat de aanvallen van het leger van Israël, ondersteund worden door de Amerikaanse regering. Het zijn ook door de wapenleveranties van de USA Amerikaanse aanvallen op de burgerbevolking in Gaza. De beelden zijn nu misselijkmakend en menig burger is inmiddels opgehouden om te kijken naar de documentatie van een genocide door tv-kanalen als Al Jazeera. 

Inmiddels wordt ook steeds minder gesproken over de rechtszaak die door Zuid-Afrika ooit aanhangig was gemaakt om genocide vast te stellen in Palestina. In de tussentijd zien we ook dat rechters van internationale tribunalen worden bedreigd met Amerikaanse sancties. 

We leven allemaal in een wereld die op zijn kop staat. De VN is een symbolisch orgaan wanneer het gaat om het bewaren van de vrede. 

In de USA is de verkiezingsrace gestart. De strijd gaat nu om een oude, ongezonde kandidaat van de Democraten, de zittende president Biden, en Donald Trump de kandidaat van de Republikeinen. Die is in elk geval veel fitter en gezonder dat Biden. Er zijn geluiden om Biden te behoeden van een afgang bij de verkiezingen, maar die zijn niet zo sterk. Na de aanval op Trump is hij gelijk begonnen om de aanval in zijn voordeel om te zetten. Hij wekte de indruk dat de verkiezingen hem hadden wakker geschud en dat hij geen polariserende taal meer zou uitslaan. Hij zou zich nu opstellen als een bruggenbouwer en niet als een bouwer van muren. Hij zal dus de Amerikanen bijeenbrengen. Maar dat is niet de echte stijl van Trump. Hij is een politicus die niet gewend is om na te denken voordat hij iets zegt. 

De grote vraag voor Surinamers is wat de opvatting van Trump is over Suriname. Wij denken dat Trump niets eens weet wat Suriname is en als hij er ooit van heeft gehoord, weet hij niet waar het land ligt. In elk geval is het onmogelijk dat Suriname hoog op de prioriteitenlijst van Trump ligt. Trump kent militaire vrienden en Suriname is in geen enkel opzicht een land dat relevant is. Trump vindt vooral handelsvrienden belangrijk en Suriname kan niet tot die landen behoren. Suriname kan aan Trump worden beschreven en wij denken dat de Amerikaanse politicus geïnteresseerd zal zijn of wij een succesvol en welvarend land zijn, wat wij van de USA en Amerikanen vinden, of er echte Trump-aanhangers hier zijn, wat het niveau van de corruptie is, wie er allemaal aan de macht zijn en bovenal wat voor type mensen er in het land wonen. En dan is de kans groot dat hij ons een ‘shithole land’ zal vinden. Dat zijn landen waarmee Trump niet veel te maken wenst te hebben.

Trump zal zich waarschijnlijk in de komende periode minder radicaal gaan opstellen, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij minder radicaal is geworden. Analytici beweren dat hij het vuile politieke werk tijdens de campagnes, met name de aanvallen op de Democraten en Joe Biden, zal laten uitvoeren door een zeer interessante running mate die hij heeft gekozen: de 37-jarige senator JD Vance. Dat is een voormalige Trump-hater die nu een Trump-fan is geworden. Vermoed wordt dat Vance zich tot alles zal laten inzetten door Trump, critici vermoeden dat hij zelfs tot illegale handelingen zou kunnen worden aangezet. Bij een verkiezingswinst voor de Republikeinen wordt Vance de VP naast Trump. 

Insiders beweren dat Vance slechts 20 minuten voor zijn aankondiging een call kreeg van Trump of hij bereid was zijn running mate te zijn. 

James David Vance is sinds 3 januari 2023 senator voor Ohio. Hij is lid van de Republikeinse Partij en werd bekend met zijn memoires uit 2016, Hillbilly Elegy. Op 15 juli 2024 werd Vance door presidentskandidaat Donald Trump aangewezen als vicepresidentskandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Vance werd geboren in Middletown (Ohio).

Hij diende bij het Korps Mariniers voordat hij politicologie en filosofie studeerde aan de Ohio State University en afstudeerde als jurist aan de Yale Law School. Opvallend is dat tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 Vance een bekende criticus was van de Republikeinse kandidaat Trump. In een USA Today-column van februari 2016 schreef hij dat “Trumps feitelijke beleidsvoorstellen, variëren van immoreel tot absurd.” 

In de Atlantic noemde Vance Trump “culturele heroïne”. In oktober 2016 noemde hij zichzelf een ‘nooit-Trump-man’. In een privébericht op Facebook noemde hij Trump “Amerika’s Hitler”. 

Zijn memoires, die zijn opvoeding in Middletown en de Appalachiaanse waarden van zijn familie beschrijven, werden een New York Times-bestseller. Ze trokken veel aandacht van de pers tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. In 2020 kwam de filmversie van Hillbilly Elegy uit met onder anderen Amy Adams en Glenn Close in de hoofdrollen. 

Vance lanceerde zijn eerste politieke campagne voor de senaatszetel van Ohio in 2021 en won de Republikeinse nominatie nadat hij, ondanks Vance’s standpunten, werd gesteund door voormalig president Donald Trump. Hij versloeg de Democratische kandidaat Tim Ryan. In de Senaat wordt Vance gezien als een voorstander van economisch populisme, waarbij hij voorstander is van meer protectionisme. Wat sociale kwesties betreft en is hij tegen het recht op abortus, zelfs in gevallen van verkrachting of incest, maar steunt uitzonderingen wanneer het leven van een moeder in gevaar is. Vance is tegenstander van het homohuwelijk. Vance is verder tegen Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne. 

Met Vance’s aanstelling kan de polarisatie in de USA verder gaan toenemen, alleen zullen die niet door Trump worden veroorzaakt. Met de recente aanvallen op Trump heeft zijn verkiezingscampagne zeker een boost gehad. We blijven de ontwikkelingen in de USA volgen.

error: Kopiëren mag niet!