NCCR: Voorzorgsmaatregelen cruciaal voor aanhoudende zware regenval

Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), roept op tot voorbereiding met betrekking tot de aanhoudende zware regenval die Suriname treft. Hij benadrukt de urgentie van voorbereiding en waakzaamheid in de komende dagen.

Volgens Slijngard heeft de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) vastgesteld dat er een aanzienlijke toename van regenval in Suriname is. Ook de internationale voorspellingen wijzen als gevolg van de overgang van El Niño naar La Niña op een algehele toename van neerslag binnen de regio. 

Het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH) heeft al gewaarschuwd voor deze weersverschijnselen, die nu hun impact tonen met zware, langdurige regenbuien. De regenval bereikt hoeveelheden die normaal gesproken in een maand zouden vallen, maar nu op één dag worden geregistreerd.

“Verschillende delen van de kustgebieden en het binnenland zijn al getroffen, waarbij wateroverlast in sommige gevallen woningen binnendringt”, aldus Slijngard. “Hoewel het water tot nu toe redelijk snel afvloeit, moeten we ons voorbereiden op het scenario dat dit nog geruime tijd kan aanhouden.” 

Het NCCR heeft een reeks adviezen uitgevaardigd aan de samenleving om zich voor te bereiden op mogelijke wateroverlast en rukwinden. Waardevolle apparatuur en matrassen moet men op verhogingen plaatsen om waterschade te voorkomen. Mensen worden dringend geadviseerd zich met laarzen te verplaatsen en voorzichtig te zijn bij het navigeren door ondergelopen straten om ongelukken te vermijden. “Gebruik een stok om te tasten of er geen open put of gat onder het water zit.”

“Verder is het belangrijk om rekening te houden met huisdieren die mogelijk gevangen zitten in hokken of aan de ketting en extra kwetsbaar zijn”, voegt Slijngard toe. “Ook moet men rekening houden met de dreiging van ongedierte die door de regen naar hoger gelegen gebieden zullen trekken, zoals ratten en slangen.”

error: Kopiëren mag niet!