In een stad waar krokodillen vaker voorbijzwemmen dan auto’s voorbijrijden, heeft ABOP-secretaris en voorzitter van de Nationale Assemblee Marinus Bee een opzienbarende belofte gedaan: Als de geel-zwarte partij de verkiezingen wint, zal zelfs een afgelegen dorp als Kwamalasamutu gelijke kansen krijgen als de stad.
Bij de lancering van hun verkiezingscampagne afgelopen weekend, kondigde Bee een crashprogramma voor het onderwijs aan, met als centrale boodschap: “Gelijke kansen voor een ieder, waar die ook woont, overal in het land.”
Onze huispoliticoloog Ricardo kon zijn oren niet geloven. Hij dacht even dat hij naar een oppositielid luisterde, maar nee, het was de voorzitter van de Nationale Assemblee en een prominent lid van de huidige coalitieregering. De verwarring was compleet.
“Waarop zou Bee nog moeten wachten?”, vraagt Ricardo zich af. “Is hij vergeten dat hij al aan de regering is? Hij belooft dramatische verbeteringen in het geval ze wéér winnen, maar waarom kan dit niet nu al gebeuren? Ze hebben immers al gewonnen!”
Het is bewonderenswaardig om te horen dat de mensen in Kwamalasamutu binnenkort kunnen genieten van hetzelfde niveau van onderwijs als in de hoofdstad. Maar waarom moeten we wachten tot de volgende verkiezingen voor deze wonderen? Is het niet de plicht van een huidige regeringspartij om nu het verschil te maken?
Zal de geitenboer in Kwamalasamutu binnenkort toegang hebben tot het wereldwijde web en lessen volgen in klimaatwetenschappen via satellietverbindingen? En krijgen kinderen in de jungle dezelfde kansen als in de stad? Volgens Bee’s grootse beloftes lijkt niets te gek om waar te zijn.
Ricardo kan alleen maar lachen. “Rare uitspraken, maar gelukkig in het heel verre achterland”, zucht hij. Misschien kan Bee zich beter richten op de gelukkig al gewonnen verkiezingen en nu actie ondernemen in plaats van misschien hoopvolle verkiezingsbeloftes te maken. Wie weet; misschien zal Kwamalasamutu dan daadwerkelijk het nieuwe Parijs worden van Suriname, waar krokodillen en auto’s broederlijk samenleven in een wonderbaarlijke utopie.