Israël en Hezbollah op rand van oorlog

DOOR PHIL BAINBRIDGE
July 17, 2024 – Amerikaanse en Franse diplomaten proberen een einde te maken aan de gevechten tussen Israël en de Libanese Hezbollah, terwijl de twee op weg zijn naar een totale oorlog aan hun 120 kilometer lange grens.

Sinds de dodelijke aanval op Israël door Hamas in oktober 2023, en Hezbollah begon met het lanceren van raketten ter ondersteuning, hebben er meer dan 4.400 gewelddadige incidenten plaatsgevonden tussen Israël en de door Iran gesteunde militie, waarbij meer dan 150.000 mensen ontheemd raakten, waarvan ongeveer 60.000 in het noorden van Israël en naar schatting 90.000 in Zuid-Libanon. Ruim 8.700 hectare bos is vernietigd in Israël en nog eens 4.000 in Libanon, vergeleken met de typische bosbranden in de zomer van ongeveer 500 hectare.

Hoewel de bijna dagelijkse uitwisselingen soms intens waren en talloze hoge Hezbollah-leiders zijn gedood, zijn beide partijen niettemin grotendeels binnen bepaalde rode lijnen gebleven, en geen van beide wilde de situatie laten escaleren. Als de laatste onderhandelingen echter mislukken, heeft de IDF zich voorbereid op een grootschalige oorlog en zijn plannen werden in juni door het oorlogskabinet goedgekeurd.

Sinds de laatste oorlog met Hezbollah in 2006 heeft Israël zijn beproefde assortiment raketverdedigingssystemen geïnstalleerd en gebruikt, waaronder Iron Dome, ontworpen om korteafstandsraketten, raketten en drones tegen te gaan, die de meerderheid van Hezbollahs geschatte 150.000 projectielen zouden kunnen dekken. Hezbollah van zijn kant heeft nu toegang tot langeafstands- en precisiegeleide raketten van Iraanse en Russische makelij, antitank- en antischeepsmunitie, en grond-luchtraketten die met succes Israëlische drones hebben neergehaald. Hezbollah beweert ook over zo’n 100.000 strijders te beschikken, waarvan velen gehard zijn door ervaringen uit de Syrische burgeroorlog.

error: Kopiëren mag niet!