DNA wil termijn vastbinden aan kwalificatie PEP

Het parlement vindt dat er een termijn moet worden verbonden waarbinnen iemand tot een politiek prominent persoon oftewel politically exposed person (PEP) beschouwd moet worden. Volgens de Wet ter Voorkoming en Bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering  (WMTF) geldt voor PEP’s een verscherpte clientenonderzoek door financiele dienstverleners bij het verrichten van transacties of bij transacties waar zij de uiteindelijke belanghebbenden zijn. 

Niet alleen voor de PEP’s, maar ook voor hun naaste geassocieerden of familieleden brengt dit ongemakken met zich mee. Volgens het parlement kan het niet zo zijn, dat iemand die een publieke en of poltieke functie heeft bekleed, ook na beëindiging daarvan voor de rest van zijn leven nog steeds als PEP wordt gerekend. Ook voor hun naaste familieleden geldt dit bezwaar.

In de Nationale Assemblee is dinsdag gedebatteerd over de nadere wijziging van de WMTF Terrorismefinanciering. Met de wijzigingen wordt de wet in lijn gebracht met de aanbevelingen van de Financial Action Task Force. Er waren enkele tekortkomingen in de wet. De wijzigingen zijn van redactionele- en wetgevingstechnische aard en zijn voornamelijk geconcentreerd rond het verrichten van verplicht cliëntenonderzoek door financiële dienstverleners bij transacties.

VHP-fractieleider, tevens initiatiefnemer van het wetswijzigingsvoorstel Asis Gajadien, vindt dat er in de wet een termijn dient te worden opgenomen waarbinnen een persoon na beëindiging van diens politieke functie nog tot een PEP kan worden gerekend. Hij kijkt uit naar de inzichten hierover van regeringszijde. De termijn van een jaar vindt hij erg kort, en hij stelt dan ook een termijn van 10 of 15 jaar voor.

Stephen Tsang (NDP), die tijdens de eerdere debatten deze kwestie van PEP’s aan de orde stelde, is van oordeel dat ook voor de directe familieleden en geassocieerden er een termijn moet worden vastgesteld. Hij benadrukt de vele ongemakken die PEP’s en hun directe familieleden ondervinden bij het zaken doen. Tsang suggereert dat voor familieleden mogelijk een kortere termijn zou moeten gelden. 

NDP-fractieleider Rabin Parmessar stelde voor een periode van 5 jaar na beëindiging van de politieke functie. Die periode vindt hij praktischer en redelijk, omdat daarna de politieke invloed van de PEP’s steeds minder is geworden. 

Later dinsdagmiddag tijdens de debatten heeft de minister van Justitie en Politie ad-interim, David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen), besloten om de termijn van 7 jaar mee te nemen bij de wetswijziging. Deze termijn geldt zowel voor de PEP’s, als voor hun directe geassocieerden en/of familieleden. 

error: Kopiëren mag niet!