Veroordeelde oud-president van Peru Fujimori (85) stelt zich in 2026 opnieuw kandidaat

De 85-jarige oud-president van Peru, Alberto Fujimori, zal in 2026 kandidaat zijn voor een derde termijn als president. Dat heeft zijn dochter Keiko, die aan het hoofd staat van de belangrijkste rechtse partij, zondag aangekondigd in een boodschap op haar social media. De twee Fujimori’s zeggen gezamenlijk tot dat besluit gekomen te zijn:

In mei vertelde Hij leidde het land van 1990 tot 2000 al met ijzeren hand. In december werd de uit Japan afkomstige oud-president “vanwege humanitaire redenen” vrijgelaten uit de gevangenis. Daar zat hij een celstraf van 25 jaar uit voor misdaden tegen de menselijkheid: Fujimori zat begin jaren ‘90 achter twee bloedbaden op burgers in de strijd tegen Lichtend Pad, een maoïstische guerrillabeweging.

Keiko Fujimori was zelf ook al drie keer presidentskandidaat, maar werd nooit verkozen.

Momenteel wordt ze vervolgd in een witwasschandaal. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 30 jaar geëist. Ze zou 1,2 miljoen dollar gekregen hebben van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat in heel Zuid-Amerika een systeem van corruptie had opgetuigd.

error: Kopiëren mag niet!