Verdere polarisatie USA

De beelden van een aanval op Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump waren schokkend. In Amerika wordt er flink op los geschoten en de schietpartijen op scholen halen het wereldnieuws. Trump zelf is voorstander van soepele wapenregels, dat naar tevredenheid van zijn Republikeinse achterban. Zo’n aanslag op een presidentskandidaat in de USA is ondenkbaar. De vraag is nu waarom iemand tot deze daad is overgegaan. En of het om een georganiseerde daad ging afkomstig van een groep. En bovenal is het de vraag hoe het heeft kunnen komen dat de beveiliging niets van deze zaak heeft kunnen merken. 

De aanstaande Amerikaanse verkiezingen staan in de belangstelling door het zeer zwakke optreden van de verouderde en onfitte kandidaat van de Democraten, de zittende president Joe Biden. De Verenigde Staten gaat gebukt onder vuurwapengeweld staan in de internationale media. In 2023 zijn er meer dan 650 massaschietpartijen geweest in het land. De daders zijn vaak witte Amerikanen, en de slachtoffers zijn steeds vaker onderdeel van een minderheid.  

Trump is de vertegenwoordiger van de witte minder geschoolde Amerikaan die fanatiek christen is. De slachtoffers zijn vaak minderheden: lgbt’ers, migranten, zwarte Amerikanen. 

Trump zelf is vaak beschuldigd van het aanzetten tot haat tegen migranten bijvoorbeeld. Volgens cijfers van de FBI is het aantal haatmisdrijven tegen minderheden de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld van zo’n 6.000 in 2013 tot ruim 11.200 vorig jaar. Meer dan de helft van die haatmisdrijven zijn racistisch van aard. Trump heeft ooit laten blijken dat hij bij migratie liever witte mensen in Amerika wil en ook geen mensen uit de ‘shithole countries’.  Vaak wordt gezegd dat het gaat om mentaal instabiele personen, maar dat beeld klopt niet. Deze daders plegen bewust geweld op basis van hun politieke of sociale overtuiging. Dat was ook het geval recent bij de massaschietpartij in de staat Buffalo. De schutter koos een supermarkt uit, omdat die in een wijk ligt waar veel zwarte mensen wonen. De dader legde meer dan 300 kilometer af om er te komen. In de rechtbank gaf hij aan dat hij de slachtoffers had vermoord, omdat ze zwart waren. 

Volgens analytici is de haat in de USA verergerd toen Barack Hussein Obama president werd als zwarte Amerikaan met een moslimnaam in het witte christelijke Amerika. Witte Amerikanen voelden zich door zijn presidentschap bedreigd. Daarna is het gedachtegoed van haat en bedreiging door bruine mensen en niet-chirstenen verder aangewakkerd door voormalig president Trump. Hij sprak over massadeportaties van migranten. Hij sprak over een inreisverbod voor mensen uit moslimlanden. 

Trump heeft extremistische ideeën genormaliseerd en mainstream gemaakt. Ergens is dus de aanval op hem een koekje van eigen deeg. De aanvaller van Trump, die 20 jaar was, is gedood, terwijl hij gevangen had kunnen worden genomen. Daardoor is het moeilijk geworden om achter zijn motieven te komen, tenzij hij ergens een bericht heeft achtergelaten. 

Sommige van de opvattingen die ooit extreem waren, zijn nu opgenomen in de Amerikaanse politiek en zijn normaal geworden. Dat geeft mensen als Trump min of meer groen licht om te doen wat ze willen, omdat het niet wordt afgekeurd. De racistische terreur zal volgens deskundigen de komende jaren zelfs toenemen in de USA, dankzij Trump. 

De demografie in dit land verandert. Binnen 10 jaar zullen witte Amerikanen in de minderheid zijn. Dat jaagt veel conservatieve witte mensen angst aan. Daarom mobiliseren ze zich in anti-regerings- en haatgroepen.”

Thomas Crooks, de 20-jarige doodgeschoten aanvallen op Trump, had geen identiteitsbewijs bij zich, dus gebruikten onderzoekers DNA- en gezichtsherkenningstechnologie om hem te identificeren, aldus de FBI.

Hij kwam uit Bethel Park in Pennsylvania, ongeveer 70 km van de plaats van de moordaanslag, en studeerde in 2022 af aan de Bethel Park High School. Crooks werkte in een plaatselijke verpleeghuiskeuken op slechts een klein eindje rijden van zijn huis. Volgens Amerikaanse media blijkt uit de kiezersgegevens van de staat, dat hij een geregistreerde Republikein was. Hij zou ook in 2021 USD 15 hebben gedoneerd aan de liberale campagnegroep ActBlue. Hij was minstens een jaar lid van een plaatselijke schietclub, de Clairton Sportsmen’s Club. Wetshandhavers geloven dat het wapen waarmee op Donald Trump werd geschoten, door de vader van Crooks is gekocht. Het is onduidelijk hoe het wapen in de handen van zijn zoon terechtkwam, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de vader enig idee had van wat er zou gebeuren. De vader van Crooks had het wapen minstens zes maanden geleden gekocht. 

Volgens berichten in de Amerikaanse media droeg Crooks een T-shirt van Demolition Ranch, een YouTube-kanaal dat bekend staat om zijn wapens- en sloopinhoud. Het kanaal heeft miljoenen abonnees met video’s over verschillende wapens en explosieven. 

Nadat de identiteit van Crooks is vastgesteld, onderzoeken politie en instanties zijn motief om de daad te plegen. Momenteel is er nog geen geïdentificeerd motief. Het onderzoek naar wat er heeft plaatsgevonden zou maanden kunnen duren en onderzoekers zouden “onvermoeibaar” werken om te achterhalen wat het motief van Crooks was. Analytici beweren dat de verdeeldheid in Amerika die gebracht is door Trump na zijn verkiezingsverlies bij de vorige verkiezingen, alleen maar zal toenemen door deze aanval. 

error: Kopiëren mag niet!