PALU: VP, toon daadkracht en wijzig de onjuiste wijze van begroten!!!

Vicepresident Brunswijk heeft zijn ergernis geuit dat gelden die op de begrotingen zijn goedgekeurd achteraf blijken niet te worden vrijgemaakt. Hij zou steeds weer te horen krijgen dat de begrote gelden niet beschikbaar zijn. De PALU heeft al langer dan 10 jaren op de  “begrotings-poppenkast” gewezen waarbij de leidende coalitiepartij uiteindelijk bepaalt wat wel of niet wordt uitgevoerd. De PALU roept de VP op om daadkracht te tonen en de onjuiste wijze van begroten te corrigeren, te beginnen bij de komende begrotingen over het dienstjaar 2025.

Begrotings-poppenkast

De VP ergert zich eraan dat gelden die op de begrotingen staan en die door De Nationale Assemblee (DNA) zijn goedgekeurd, achteraf blijken niet beschikbaar te zijn. De samenleving zou volgens hem voor de gek worden gehouden met begrotingen die door DNA tot wet zijn geheven. Met name de ministeries beheerd door ABOP zouden onvoldoende middelen krijgen toebedeeld bij de uitvoering van het regeerbeleid. Deze “begrotings-poppenkast” is reeds jaren aan de gang.

Comptabiliteitswet overtreden

De begrotingen van de overheid zijn een schatting voor het komend jaar van hoeveel de staat denkt aan inkomsten en uitgaven te hebben. Deze schatting zal dichter bij de werkelijkheid zijn indien de begrotingen zouden worden opgesteld op basis van een evaluatie van de werkelijke inkomsten en uitgaven van de afgelopen jaren. Het is zelfs zo dat volgens de comptabele regels eerst de realisatie cijfers in de zogenaamde slotrekeningen behandeld moeten worden in De Nationale Assemblee (DNA) alvorens de nieuwe begrotingen worden aangenomen. Geen enkele regering heeft zich tot nog toe gehouden aan deze comptabele regel. Hierdoor worden de onrealistische begrotingen voor het komende jaar herhaaldelijk opgesteld op basis van een onrealistische schatting van het vorige jaar.

Geen geld

De onjuiste wijze van begroten wordt bewust in stand gehouden door de zittende leidende politieke partij (nu de VHP) die het ministerie van FInanciën beheert.  Zo wordt elk jaar ontoelaatbaar meer aan uitgaven begroot dan de werkelijke inkomsten. Ook worden de inkomsten veel hoger begroot door leningen erbij op te tellen. Gedurende het begrotingsjaar bepaalt vervolgens de leidende politieke partij welk ministerie daadwerkelijk geld krijgt. En bepaalde ministeries krijgen geen geld op basis van het argument “er is geen geld”. Met deze “begrotings-poppenkast” kan de leidende politieke partij andere coalitiepartners “in toom” houden.

VP slachtoffer

De VP wordt nu op een pijnlijke wijze het zoveelste slachtoffer van de “begrotings-poppenkast”. In voorgaande coalities was het de VHP die kritiek uitte toen de NPS de leidende partij was in opeenvolgende Front-regeringen. Deze wijze van onrealistisch begroten heeft de nationale ontwikkeling van Suriname achtergehouden in de afgelopen decennia. Ook wordt elk jaar weer de comptabiliteitswet van Suriname met de voeten getreden.

Toon daadkracht

Als de VP het werkelijk meent met het volk, kan hij deze wijze van begroten stoppen. Hij kan een historische rol spelen door onder andere de slotrekeningen over de dienstjaren 2022 en 2023 in behandeling te doen nemen door DNA. Dan zal voor het eerst in de geschiedenis van ons parlement een slotrekening met het werkelijk gerealiseerd regeerbeleid in cijfers in behandeling worden genomen. Door dit te doen zullen de gelden die op de begrotingen staan, met grote zekerheid ook beschikbaar zijn voor de ministers om te besteden. Het volk zal met een grotere zekerheid ook kunnen rekenen op uitvoering van de mooie beloften gedaan in de jaarlijkse jaarrede van de President. De PALU roept de VP daarom op om daadkracht te tonen en de wijze van begroten te wijzigen, te beginnen bij de begrotingen van 2025.

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)

error: Kopiëren mag niet!