PALU: “Daling van de koers ontmaskert onkunde van huidige regering”

Volgens Henk Ramnandanlal van de politieke partij PALU is de devaluatie van de SRD naar bijna SRD 40 per 1 US-dollar te wijten aan pure onkunde van de huidige regering. In een gesprek met Dagblad Suriname legt Ramnandanlal uitm dat deze drastische waardevermindering niet alleen onnodig, maar ook onverklaarbaar is. 

“Suriname exporteert sinds 2017 meer dan het importeert, wat betekent dat er meer US-dollars binnenkomen dan dat er uitgaan. Waarom is de waarde van de SRD dan met meer dan de helft gedaald?”, vraagt hij zich af.

Hij betoogt dat de schaarste aan US-dollars bewust of door onkunde is gecreëerd door de huidige beleidsmakers. “De US-dollarinkomsten, waaronder dividenden van Staatsolie van meer dan 300 miljoen US-dollar in opeenvolgende jaren, zijn door de president ingewisseld bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) tegen SRD’s. Deze SRD’s zijn vervolgens in roulatie gebracht in de Surinaamse economie, terwijl de US-dollars in de kluizen van de CBvS werden vastgehouden.”

Ramnandanlal benadrukt, dat de hoeveelheid SRD s die in omloop zijn gebracht bijna is verdrievoudigd  en de monetaire reserves zijn gestegen naar bijna 1,3 miljard US-dollar. 

PALU heeft de president vorig jaar tijdens hearings aanbevolen om een deel van de US-dollarinkomsten bij particuliere banken in te wisselen om zowel de SRD als de US-dollar in circulatie te brengen. Deze aanbeveling werd stilzwijgend opgevolgd, wat heeft geleid tot het huidige overschot aan US-dollars bij particuliere banken en de daarmee gepaard gaande koersdaling.

“De verdere verarming van het volk onder de huidige regering was onnodig geweest”, concludeert Ramnandanlal. “Met beter doordachte maatregelen had de SRD binnen enkele maanden na het aantreden van deze regering gestabiliseerd kunnen worden, ondanks alle leugens van de president.”

error: Kopiëren mag niet!