Olympische veiligheidsrisico’s

DOOR DUNCAN MIL
Met 25 wedstrijdlocaties in de regio Parijs en 13 alleen al in de hoofdstad hebben de organisatoren Opération Sentinelle geïnitieerd om “beschermende bubbels” rond alle Olympische locaties te creëren.

Franse soldaten patrouilleren in Parijs sinds een golf van terroristische aanslagen in 2015 130 mensen doodde en meer dan 350 gewond raakte.

“Het is volkomen logisch dat de strijdkrachten bijdragen” aan de Olympische veiligheid, zei generaal Thierry Burkhard, chef van de defensiestaf.

“Gezien het een uitzonderlijke gebeurtenis is, kan er een uitzonderlijke bijdrage geleverd worden. De echte vraag voor mij is vooruit plannen… gegeven het feit dat sommige dingen waarschijnlijk min of meer op het laatste moment zullen gebeuren,” voegde Burkhard eraan toe.

De plannen van generaal Burkhard vereisen momenteel 15.000 troepen – als onderdeel van Operatie Sentinelle – om transportknooppunten en belangrijke routes naar de Spelen te beschermen, terwijl 30.000 politieagenten elke dag de toegang tot Olympische locaties bewaken. Particuliere beveiligingsbedrijven zullen de toegang en de ruimte binnen de cordons beheren.

Verwijzend naar de 20.000 burgerpersoneel die nodig zijn voor de Olympische beveiliging, vertelde een hoge ambtenaar aan AFP dat het organisatiecomité van de Spelen “er nooit in zal slagen het personeel dat ze nodig hebben uit de particuliere beveiliging te werven”,

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen moest de Britse regering 3.000 extra troepen inzetten, dagen voordat de Spelen begonnen, omdat het particuliere beveiligingsbedrijf G4S er niet in slaagde voldoende particuliere bewakers te leveren.

error: Kopiëren mag niet!